4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

80 bin besinden 3 bini tüketiliyor

80 BİN BESİNDEN 3 BİNİ TÜKETİLİYOR

Dünya'da 80 bin bitki türünden 3 bini tüketilirken, 15 bitki türü dünya nüfusunun yüzde 90'ın doyuruyor. GDO çalışmaları da bu 15 bitki üzerinde sürdürülüyor.

TEMA'nın yaptığı araştırmaya göre, dünya genelinde insan besini olabilecek 80 bin bitki türü bulunurken, tarih boyunca sadece 3 bin civarında bitki türünden besin olarak yararlanıldı. Bugün yetiştirilen tür sayısı 150 iken, sadece 15 bitki türü dünya nüfusunun yüzde 90'ının karnını doyuruyor. GDO çalışmaları ise 15 bitki üzerinde sürdürülüyor.

TEMA Samsun Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, GDO çalışmalarının özellikle 15 ürün üzerinde yoğunlaştırılmasının şüphe uyandırıcı olduğunu söyledi. GDO'lu gıdaların sağlık üzerindeki etkilerine yönelik kontrol, izleme ve denetim mekanizmasının yeterince kurulamadığına dikkat çeken Sönmez, "Hayvan beslemeye yönelik GDO uygulamalarının kullanımı tüketici bilgi ve kabulü dışında gerçekleşmektedir. Bir diğer tehlike tohum kirlenmesidir. Tohum polenleri rüzgarla veya arılar tarafından kilometrelere ötelere

taşınmaktadır. GDO yetiştiriciliğinin toprak, biyolojik çeşitlilik ve çevre üzerindeki etkileri kesinlikle araştırılmalıdır. Dünyadaki bitki türleri oldukça fazla ama ön plana çıkan ürünler direkt GDO hedefinde" dedi.

Sönmez, TEMA Vakfı olarak Türkiye topraklarının bilinçli tarım uygulamaları ve iyi bir toprak yönetimi ile insan ve hayvan beslenmesine yetecek kadar besin potansiyeli oluşturacağını vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2010 Salı 14:34:02
Güncelleme :9 Şubat 2010 Salı 16:09:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?