6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

AB destekli dokuma projesi

Samsun'un Ladik ilçesinde geçmişi eski yıllara dayanan ''Ladik dokuması'', AB destekli proje ile birçok kadına geçim kapısı oldu.

Ladik'te geçmişi eski yıllara dayanan ve ''Ladik dokuması'' olarak bilinen saf pamuktan dokuma işi, yıllardır gurbetçilerin Almanya'dan getirdiği atıl makinelerle sürdürülmeye çalışılırken, İlçe Kaymakamlığınca geliştirilen bir projeyle farklı boyut kazandı.

Kaymakamlık tarafından hazırlanan ''Ev Kadınlarına Meslek Edindirme Projesi'' ile AB'den yaklaşık 100 bin Avro destek alındı. Ladik Halk Eğitim Merkezince uygulanmaya başlanan proje kapsamında önce dokuma tezgahları alındı, daha sonra da projeye katılan 250 kadına 2 yıl boyunca Ladik dokumasıyla ilgili kurs verildi.

Ladik dokumasını öğrenen ve çeşitli tasarımlar yapan kadınlar, projenin son aşaması olarak ''S.S Ladik Dokuması Üreten Kadınlar Yardımlaşma, Dayanışma Üretim ve Pazarlama'' adı altında kooperatif kurarak dokuma işini sektör haline getirdi.

Kooperatif Başkanı Gülizar Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saf pamuktan elde edilen ipliklerle iç ve dış giyim üretimi yaptıklarını söyledi.

İklim olarak kış ayları sert geçen bölgede saf pamuktan yapılan dokumaların soğukta üşütmediği, yazın da terletmediği için başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere geçmişten günümüze yöre insanı tarafından kullanıldığını anlatan Çiçek, amaçlarının dokumaları daha geniş alana pazarlamak olduğunu kaydetti.

Çiçek, kaliteli üretim yapmalarına rağmen, pazarlama konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, pazarlamanın üretimden farklı olduğunu ve bu konuda ev hanımları olarak deneyimleri olmadığı için sorun yaşadıklarını anlattı.

Bu konuda yardım istediklerini dile getiren Gülizar Çiçek, ''Ürünlerimiz son derece sağlıklı saf pamuktan üretilmektedir. Hiçbir kanserojen madde içermiyor. Özellikle bronşit ve romatizma hastalarına çok sattık. Ama bir türlü bölge dışına çıkamıyoruz'' diye konuştu.

Çiçek, aldıkları 2 yıllık eğitimin boşa gitmesini istemediklerini ve üretim yaparak ev ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürmek amacında olduklarına işaret ederek, ürünlerinin satışı ve bölge dışında tanıtılması için çabalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Proje sorumluları ise projenin amacının Ladik dokuması olarak bilinen ev tekstilinin yeniden canlandırılması ve ev hanımlarının ''Ladik dokuması'' ile üretime kazandırılması olduğunu söylediler.

a.a
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 10:24:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?