4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

ABD Ankara Büyükelçisi Edelman Samsun'da

Türkiye’de göreve başladığından bu yana ilk kez ailesiyle birlikte Karadeniz Bölgesi’nde geziye çıkan ve Samsun’u ziyaret ederek yerel yöneticilerin yanısıra işadamlarıyla görüşmelerde bulunan ABD Büyükelçisi Eric F. Edelman, Vali Mustafa Demir’i ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.


ABD Başkanı George W. Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice’ın, "K. Irak’ta PKK’ya karşı ABD, bu örgütün daha az aktif ve daha güçsüz olmasını sağlayabilmek için askeri olmayan yöntemlerle elinden gelen her şeyi yapıyor" dediğini hatırlatan bir gazetecinin, "Irak halkına ve Hz. Ali’nin türbesine karşı bir şekilde silahlı mücadele yapan ABD, PKK’ya karşı nasıl silahsız mücadele yapıyor?" diye sorması üzerine, Büyükelçi Edelman, şunları söyledi:
"Öncelikle biz Türkiye Cumhuriyeti ile terörizme karşı mücadelede birlikte hareket ediyoruz. Buna PKK da dahil. Biz aynı zamanda AB üyesi ülkelerin temsilcisi büyükelçilerle de PKK’yı terör listelerine almaları konusunda görüşüyoruz. Irak’ta PKK ile mücadelemiz; hem PKK’nın kendine eleman edinememesi hem de parasal destek sağlayamaması yönünde olmaktadır. Irak’a gelince, orada güvenlikle ilgili çok ciddi sorunlarımız var. Sivillere yönelik bir saldırıdan benim haberim yok. Ancak, PKK konusunda Türkiye’yle birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Irak’taki PKK faaliyetlerini sınırlandırmak ve bu şekilde de onların oradaki hareket kabiliyeti kısmak için çalışıyoruz."


Edelman, Vali Mustafa Demir’i ziyaretinde, Karadeniz gezisiyle Türkiye’yi daha iyi tanımaya çalıştığını, problemler ve gelişmeler hakkında bilgi edindiğini kaydetti. Büyükelçi ve Vali karşılıklı olarak birbirlerine hediye verdi.


Büyükelçi Edelman, daha sonda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı, Olgunlaşma Enstitüsü’nü ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nı ziyaret etmek üzere Valilik’ten ayrıldı.

iha-samsun
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 17:46:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?