6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

ABD savaş gemisi karaya oturdu

Samsun'a gelen ABD savaş gemisi, limanda sanayi iskelesine yanaşırken karaya oturdu.


Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın daha önceden belirlediği program dahilinde çeşitli illerde liman ziyaretleri yapan 'USS Barry' isimli 8 bin 422 groston, 154 metre boyundaki ABD gemisi, 3 gün kalacağı Samsun'a sabah saatlerinde geldi.

10.50 metre su altı derinliği olan gemi, kılavuz eşliğinde limana giriş yaptı. Savaş gemisi için sanayi iskelesinde yük boşaltan gemiler, ana liman iskelesine alındı. Savaş gemisi, sanayi iskelesine yanaşması sırasında ise iskeleye yaklaşık 150 metre mesafe kala lığ (balçık) olarak adlandırılan katı çamura saplandı. Kendi çabasıyla kurtulmaya çalışan ABD savaş gemisi, sonuç alamayınca 3 römorkör yardımıyla kurtarma operasyonu yapıldı. Ancak römorkörlerin katıldığı çalışma da ABD savaş gemisini kurtarmaya yetmedi. Daha sonra, ABD'li dalgıçlar dalış yaparak geminin taban kısmını incelemeye aldı.

Yaklaşık 4 saat süren ve halen devam eden kurtarma çalışmalarında uzmanların ne tür bir kurtarma çalışması yapacakları belirlenmeye çalışılıyor. Lığ bölgenin tarama
gemisiyle boşaltılması veya römorkörlerle çekme yönteminin denenmesinin planlandığı öğrenilirken, diğer teknik alternatifler de değerlendiriliyor.

Yetkililerden alınan bilgilere göre, gemi kaptanının iskeleye yanaşması sırasında tam derinlik rakamlarını vermemesi nedeniyle geminin karaya oturduğu öne sürüldü. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve deniz polisi ise ABD gemisinin güvenliğini sağlıyor.
Samsun Vali Yardımcısı Mesut Eser, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü, teknik inceleme yapıldığını kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 14:50:38
Güncelleme :23 Ekim 2008 Perşembe 20:06:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?