2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Açılışa 2 bakan geldi

BAKAN YILMAZ VE BAKAN DEMİR SAMSUN'DA

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (OKA) yeni hizmet ofisinin açılışı için Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile birlikte Samsun'a gelen Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin krize rağmen dışarıdan hiçbir destek almadan ayakta durabildiğini, sert rüzgarlar karşısında büyük bir direnç gösterdiğini söyledi.

OKA'nın yeni hizmet ofisinin açılışını yapmak üzere Samsun'a gelen Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Samsun'da ziyaretlerde bulundu. Yılmaz ve Demir, Samsun ziyaretlerinin ilk ayağında Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti.

Yapılan ziyarette OKA'nın ne kadar önemli bir yapı olduğunu anlatan Devlet Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz, "OKA, Samsun, Çorum, Tokat ve Amasya illerimizi kapsayan son derece önem verdiğimiz bir yeni yapı. Burada çağdaş dünyada yönetişim dediğimiz hadiseyi harekete geçirecek. Hem bu illerimizin ortak olarak geleceği planlamalarına, ortak belirleyeceği vizyon ve hedefler doğrultusunda iş birliği yapmalarına imkan sağlayacak hem de bu illerimizde kamuyu, özel sektörü ve sivil toplumu bir araya getirecek ve bu ortak hedefler doğrultusunda dayanışmalarını sağlayacak bir yapı. Aynı zamanda proje bazlı olarak sivil toplumun, özel kesimin, yerel yönetimlerin projelerine teknik ve mali destek sağlayacak bir mekanizma. Gerçekten yerel dinamikleri harekete geçirme anlamında kritik bir kurum" dedi.

Vali Güzeloğlu'nu ziyaretinin ardından Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ı ziyaret eden bakanlar, Başkan Yılmaz'dan ilde yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Başkan Yılmaz, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'a ziyaretin anısına Atatürk'ün Samsun'a gelişini anlatan bir tablo hediye ederken, AK Parti İl Başkanlığı'na geçen Bakan Yılmaz ve Bakan Demir, burada parti yönetimi ile bir araya geldi.

Toplantının basına açık kısmında dünya genelinde yaşanan global krizin Türkiye'ye etkilerini anlatan Bakan Cevdet Yılmaz, "Karadeniz Bölgesi'nde Samsun büyük bir potansiyele sahip bir il. AK Parti döneminde Türkiye çok hızlı bir şekilde büyüdü, gelişti. Kişi başına gelir, krizin etkisiyle bir miktar geriledi ama 10 bin dolarları aştı. Milli gelirimiz muazzam bir artış yaptı, dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldi. Hangi açıdan bakarsanız bakın Türkiye gerçekten kabuk değiştirdi, yepyeni bir Türkiye oldu. Bundan 5-10 sene önceki Türkiye yok. Krizin etkisiyle bir miktar sıkıntı yaşıyoruz, bu bizim ürettiğimiz bir sıkıntı değil. Amerika, Avrupa, Japonya gibi büyük ülkelerden kaynaklanan bir kriz. Bu krize rağmen Türkiye, dışarıdan hiçbir destek almadan ayakta durabildi. Bu sert rüzgarlar karşısında gerçekten büyük bir direnç gösterdi. Bunu nasıl başardı diye baktığınızda, tek başına güçlü bir hükümet son derece önemli bir avantaj oldu. Bu krize girerken Türkiye'nin 3 tane büyük avantajı vardı. En önemlisi bir koalisyon yapısı yoktu Türkiye'de, tek başına güçlü bir iktidar vardı, güçlü bir liderimiz vardı, bunun sonuçlarını şimdi yaşıyoruz. İkinci önemli unsur bankacılık sistemimiz. Eskiden biliyorsunuz ne kadar kaynaklar batırıldı, halkımızın kaynakları, milyarlarca dolar paralar buharlaşıp gitti. Bu krize rağmen dünyada OECD ülkeleri arasında bankası batmayan bir tek ülke var, o da Türkiye.

Çok sağlam bir bankacılık sistemimiz var. Üçüncüsü de mali yapımız çok düzgün girdik biz bu krize. 2002 yılında yüzde 74 borçların milli gelire oranı vardı. Allah korusun biz böyle bir oranla bu krize girmiş olsaydık bugün çok farklı şeylerden bahsediyor olurduk. AK Parti döneminde bu borçların milli gelire oranı yüzde 40'ların altına düştü. Bu krizlerin etkisiyle yüzde 7-8 oranında artacak ama o yıllara göre çok düşük düzeyde. Birçok Avrupa ülkesinden çok daha iyi durumdayız. Komşumuz Yunanistan'a bakın, borçluluk oranları fırladı, kredi notu düştü, bir sürü sıkıntılar yaşıyor. Türkiye bütün bu dünyadaki kasırgalara, krize rağmen, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en büyük global krize rağmen dimdik ayakta duruyor. Tam aksine kredi notu yükseliyor, itibarı yükseliyor. Bundan sonraki süreçte de dünyanın en hızlı büyüyecek ülkeleri arasında gösteriliyor" diye konuştu.

BAKAN YILMAZ VE BAKAN DEMİR SAMSUN'DA
BAKAN YILMAZ VE BAKAN DEMİR SAMSUN'DA
BAKAN YILMAZ VE BAKAN DEMİR SAMSUN'DA
BAKAN YILMAZ VE BAKAN DEMİR SAMSUN'DA
İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2009 Cumartesi 13:44:04
Güncelleme :19 Aralık 2009 Cumartesi 14:48:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?