2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Adreslerini bile soruyorlar

Bilgi Edinme Hakkı'nın yürürlüğe girmesiyle bazı vatandaşlar, "Otogardan şehir merkezine nasıl giderim" gibi gereksiz başvurularla kamu görevlilerini meşgul ediyor.


Kanunda "Demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemek" olarak geçen ve kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerini kapsayan bilgi edinme hakkı, birçok alanda bilgi erişimine kolaylık sağlarken amaç dışı başvurular ise şaşırtıyor.
Birçok ilde olduğu gibi Samsun Valiliği üzerinden yapılan başvurularda ise ilginç talepler dikkat çekiyor. Bazı bilgi edinme başvurularında "Otogardan şehir merkezine nasıl giderim yardımcı olun", gibi ilginç başvurular dikkat çekiyor. Bu tür başvurular işleme konulmadan iptal ediliyor. Bilgi edinme kapsamında ise en çok başvuruları müftülük bünyesinde çalışan imamlar sicillerini öğrenmek için yapıyor. Sivil savunma çalışanlarının sicil, köy ve yol faaliyetleri ve özellikle sürekli çeşitli konularda bilgi almak isteyen vatandaşlar diğer başvurularda öncelik oluşturuyor. 2008 yılıiçerisinde 4 bin 588 kişi bilgi edinmek için başvurdu. 3 bin 985 kişinin başvurusu olumlu cevaplandı, 149'u ret edildi geri kalanı diğer faaliyet kapsamında değerlendirildi. Belediyelere başvuru sayısı ise bin 11 olarak kayıt altına alındı, 716'sına olumlu cevap verildi, geri kalan başvurular diğer faaliyet kapsamına alınarak işleme konuldu. Bilgi edinme başvurularında ise artış olduğu gözlendi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 11:34:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?