4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Ağız sütü, bebekleri enfeksiyonlardan koruyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Canbaz, doğumdan hemen sonra anne kendine gelir gelmez bebeğe verilmesi gereken ağız sütünün (ilk süt) enfeksiyonlara karşı koruyucu kalkan vazifesi gördüğünü belirtti.

Ağız sütünün enfeksiyonlara karşı koruyucu maddeler yönüyle çok zengin bir besin olduğuna dikkat çeken Canbaz, "Bebekler doğumdan hemen sonra ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanmalıdır. İlk birkaç beslenmede bebeklerin ağız sütünü almaları çok önemlidir. Bebek doğduğunda ağız sütü göğüslerde hazırdır. Olgunlaşmış süt salgılanana kadar, ağız sütü bebeğin tüm besin gereksinimlerini karşılar" dedi.

Özellikle ilk 6 ay bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiğini ifade eden Sevgi Canbaz, ek besine gerek olmadığını dile getirdi. Canbaz, "Anne sütü ilaç gibidir. İshal ve zatürree gibi enfeksiyonlar anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az görülür. Bebeğe ilk besin olarak ve emzirdikleri sürece su veya şekerli su verilmemeli, anne sütünün bol ve devamlı olması için hiç bir kısıtlama yapılmaksızın bebekler her istediğinde emzirilmelidir. Anne sütü; içerdiği protein, karbonhidrat, mineral antikrobik özelliğiyle bağırsaklarda mikropların üremesine engel olur" diye konuştu.

SAMSUN (İHA) -
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2004 Pazar 11:38:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?