6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Ahilik Haftası Kutlamaları

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tokel, "Osmanlı'da hile yapan esnafın dükkanı hemen kapatılırdı" dedi.


Ahilik Kültür Haftası kapsamında Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Birliği tarafından 'Ahilik ve Ahi Evran' konulu konferans düzenlendi. Vali Yardımcısı Mesut Eser, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı konferansa konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tokel, Ahiliğin önemli bir kavram olduğunu söyledi.


Ahilik konusunda en çok araştırmayı ABD'nin yaptığına dikkat çeken Tokel, Ahilikte yüzde 1'den fazla esnafın kesinlikle kar edemediğini, hak konularına çok dikkat edildiğini kaydetti.


Esnafların çalışmaları ve bir esnafın nasıl olacağı konularına değinen Tokel, "Osmanlı'da bir esnaf olabilmek için 6 ila 20 yıl çıraklık yapmak gerekiyordu. Örnek verirsek, bir kuyumcu olabilmek için 20 yıl gerekliydi. Bu sürenin altında çalışmışlar esnaf olamazdı. Hile konusuna çok dikkat edilirdi. Osmanlı'da hile yapan esnafın dükkanı hemen kapatılırdı" diye konuştu.


Ahiliğin tüm ticaret ve ahlak felsefesinde önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Tokel, esnafın geçmiş dönemde askerlik gibi ek görevlerinin de bulunduğu ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 18:50:36
Güncelleme :13 Ekim 2008 Pazartesi 20:15:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?