6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

AIDS'li kadın sayısı artıyor

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, AIDS'in gelişmekte olan ülkelerde daha çok görüldüğünü belirterek, "Çocuk ve gençler hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatılmalı ve korunma yolları öğretilmeli" dedi.

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle bir açıklama yapan Dr. Mustafa Kasapoğlu, AIDS'in gerekli önlemler alınmadığı takdirde hızla yayılan bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Dünyada her gün 7 bin yeni HIV enfeksiyonunun meydana geldiğinin tahmin edildiğini belirten Kasapoğlu, etkilenen kişilerin çoğunluğunun en üretici çağlarında olan 25 yaş altındaki gençler olduğunu, halen dünyada yaklaşık 33 milyon erişkin ve çocuğun HIV ile enfekte olduğunu kaydetti.

Yeni HIV vakalarının tahmini sayısının 2.5 milyon olduğunu ifade eden Kasapoğlu, "HIV/AIDS'li çocuk sayısının 2,1 milyondur. Vakaların yüzde 95'i ise gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır" dedi.

Türkiye'de 1985 yılından bu yana AIDS/HIV enfeksiyonun görüldüğünü vurgulayan Kasapoğlu, "1985 yılında 1 AIDS ve 1 taşıyıcı toplam 2 olan vaka sayısı, Haziran 2008 itibarıyla 682 AIDS ve 2 bin 493 taşıyıcı toplam 3 bin 175'e ulaşmıştır. İstatistiklere göre, enfekte olanların yarısından çoğu hastalığı korunmasız cinsel ilişki yoluyla, başlıca yüzde 58'i heteroseksüel ilişkiden almıştır. Bu yolla eşlerinden HIV enfeksiyonunu kapan kadın sayısı artmaktadır" dedi.

Homo/biseksüel cinsel ilişki toplam sayının yüzde 8'ini ve ilaç bağımlıları da toplam sayının yüzde 4'ünü oluşturduğunu, kan naklinden ortaya çıkan vakaların yüzde 2'de kaldığını kaydeden Kasapoğlu, "Yurt dışında yaşamış veya yurt dışına seyahat etmiş olan kişi sayısı, toplamın yüzde 20'sini oluşturmaktadır. Vakaların yüzde 69'unu erkekler oluşturmaktadır. Ülkemizde enfeksiyondan en fazla etkilenen nüfus 25-49 yaş grubudur. Metropol ile turistik illerde daha fazla görülmektedir. Bildirilen kişilerin
yüzde 15'i yabancı uyrukludur. Son yıllarda Ukrayna ve Moldova uyruklu yabancı vaka sayısında artış görülmektedir" diye konuştu.

AIDS taşınıyorsa kan bağışında bulunulmaması gerektiğini dile getiren Kasapoğlu, "Gizlilik ve ikiyüzlülük HIV için güzel bir giriş kapısıdır. Hastalık taşıyorsak cinsel partnerimize durumumuzu açıklamalı ve onu hastalığımızdan korumak için kondom/prezervatif kullanmalıyız. Kondom/prezervatif kullanımını önemsemeliyiz. Çocukları ve gençleri hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatmalı ve korunma yolları öğretilmeli. HIV/AIDS taşıdığını öğrendiğimiz kişileri suçlamamalı, yargılamamalı ve dışlamamalıyız. Damar yoluyla uyuşturucu kullanımı yüksek HIV bulaşma riski taşır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 16:24:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?