6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Aile hekimlerine sigara görevi

Samsun Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 342 aile hekiminin, sigara polikliniklerinde görevlendirilerek vatandaşların sigarayı bırakmalarına yardımcı olacağı belirtildi.

Samsun'da yürütülen sigarayla mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Samsun'da bir olan Sigarayı Bırakma Poliklinikleri'nin sayısının artırılması için çalışma başlatıldığını, aile hekimlerinin de artık sigarayla mücadele edeceğini söyledi. Samsun'da, 342 aile hekiminin sigarayı bırakma teknikleri konusunda eğitime alındığını belirten Kasapoğlu, Türkiye genelinde yürütülen sigarayla mücadele çalışmasına aile hekimleriyle devam edileceğini anlattı.

Aile hekimlerinin görev yerlerinde artık sigarayla da mücadele edeceğini belirten Kasapoğlu, hekimlerin vatandaşların sigarayı bırakmaları konusunda her yardımı yapacağını söyledi.

Sigaranın zararları konusunda genel bilgi veren Kasapoğlu, şöyle konuştu: "Sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Alışkanlıklar
değiştirilmedikçe sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2025 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir."

Kasapoğlu, sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğunun açık olarak görüldüğünü söyledi. Sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının öneminin her geçen gün arttığını anlatan Kasapoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Araştırmalar, sigara tiryakilerinin yüzde 75-80'inin sigarayı bırakmayı istediklerini, tiryakilerin üçte birinin en az üç kez ciddi bırakma çabası gösterdiklerini ortaya koymaktadır. Buna karşılık, sigara alışkanlığından 60 yaşından önce kurtulma oranı yüzde 50'nin altındadır. Sigara alışkanlığından kurtulamayan tiryakiler artık yarı yarıya sigaraya bağlı nedenlerle ölmektedir.
Sigaranın olumsuz etkileri nedeniyle 25-69 yaş grubunda ölen insanlar, yaşamlarının 20-25 yılını bu alışkanlık nedeniyle yitirmektedir. Başka bir deyişle, bu insanlar 20-25 yıl erken ölmektedirler."

Kasapoğlu, sigarayla mücadelenin toplumsal bir sorun olduğunu, binlerce zehiri içerisinde barındıran maddeden kurtulmak isteyenlerin uzman desteği almasında fayda olduğuna dikkat çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 13:52:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?