4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

AKP'li Çakır üreticilerle görüştü

Samsun'da ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Şube Müdürlüğü silolarına getiren çeltik üreticileri fiyattan yakınırken, fındık üreticileri hükümete teşekkür etti. 

AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Çakır, TMO'nun fındığı düşük randıman belirleyerek aldığı şeklindeki iddialar üzerine spekülasyonları önleme tespitinde bulundu. Çakır, TMO Samsun Şube Müdürü Adnan Numanoğlu ile birlikte üreticilerle görüşüp daha önce randımanı belirlenen ürünlerin randımanını yeniden ölçtürdü. Fındık üreticilerinin teslim ettiği fındık çuvallarından tek tek alınan numuneler bir araya getirilerek randımanı yeniden belirlendi. Yapılan inceleme sonunda 7 örnekte de randıman daha önce ölçüldüğü gibi çıktı. Milletvekili Çakır, "Piyasa TMO'nun düşük randıman belirlediğini ileri sürüp düşük fiyatla fındık almak istiyor. İşte her şey ortada. Randımanı 48 olan fındık yine 48, 50 olan fındık yine 50 çıktı. Devlet kimsenin hakkını yemez" dedi. 

Çakır'ın durumdan memnun olup olmadığını sorduğu fındık üreticisi Bekir Yavuz, TMO fındığı almasa yüksek rekolteden dolayı bu yılın ürününün 1.5 YTL'ye ancak satılabileceğini ifade ederek, "Benim fındığımın fiyatı 2.5 YTL. TMO'ya bu fiyata teslim ettim. Bu randımanda fındığı tüccar 1.5 YTL'ye kapatıp bir de parasını aylar sonra ödeyecekti. Ben memnunum" diye konuştu. 

Fındık üreticileri, TMO'yu yasa çıkararak fındık alımına yönlendiren hükümete teşekkür ederken yine başka bir bölümde ürününü teslim eden çeltik üreticileri ise fiyatlardan yakındı. Çeltik üreticisi İsmail Güney, açıklanan 0.72 YTL'lik fiyatın düşük olduğunu kaydetti. Güney, "Ben 30 ton çeltik ürettim. TMO'da ürünüme 0.608 YTL değer biçildi. Toplamda kazancım 18 bin 240 YTL. 5 aydır çoluk çocuk ürünün peşindeyim. Kazancımın 13-14 bin YTL'si gübre, mazot, ilaç ve biçerdövere gidecek. Hükümet fiyatı düşük açıklamasa tüccar da pahalıya almak zorunda kalacaktı. Fiyat çok düşük. Ayrıca TMO randımanı düşük gösteriyor. Tüccarın belirlediği randıman daha yüksekti" iddiasında bulundu. 

Bunun üzerine Milletvekili Çakır, "O zaman neden ürününü tüccara vermedin. Daha fazla para kazanırdın" diye sorunca üretici Güney, "Tüccar 0.65 YTL fiyat verdi ancak parasını 4 ay sonra ödüyor. Ben ürünü hemen satıp borçlarımı ödemek zorundayım. 4 ay bekleyemem" dedi. TMO Samsun Şube Müdürü Adnan Numanoğlu ise çeltikteki 0,06 YTL destekle birlikte TMO'nun yine tüccardan fazla fiyata çiftçiden çeltiğini aldığına dikkat çekti. 

Milletvekili Mustafa Çakır, devletin imkanlarının çeltiğe 0.72 YTL verme imkanı bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Çeltikçi, fındıkçı, mısır, buğday, arpa, narenciyeci hepsi 'Ver' diyor. Üreticinin ürününü piyasa şartlarına göre üretmesi lazım. Bir sene soğan para ediyor gelecek sene herkes soğan ekiyor. Böyle olur mu? Arz talep meselesi diye bir şey var. Eğer çiftçi ürünü para etmediği için yakınıyorsa, 'zarar ediyorum' diyorsa zarar etmeyeceği ürün yetiştirecek. Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine gidecek, daha karlı ürünleri araştıracak, öğrenecek. Alışkanlıklarımızdan artık vazgeçmeliyiz. Ürün çeşitliliği, alternatif ürün diye kavramlar var. Herkes pirinç, mısır, fındık ekiyor. Talep olmayınca ürün para etmiyor. Ürün gerçek değerini bulmuyor. Piyasa üreticiye göre değil üretici piyasaya göre hareket edecek. Bunun için de araştırmacı olacak. Bu işler artık babadan kalma geleneklerle olmuyor. Öğrenmeyi öğreneceğiz. Biz üreticimizi tüccara ezdirmemek, spekülasyonları önlemek için TMO'ya geldik. 'Randıman düşük ölçülüyor' iddialarının yersiz olduğunu gördük. Üreticimiz de ürününü işine neresi geliyorsa oraya versin."
iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2006 Perşembe 18:19:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?