2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Alptekin: Çin sinsice dünyaya yayılıyor

Türkmenistan'ın efsanevi lideri İsa Yusuf Alptekin'in oğlu Ilgar Alptekin, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) düzenlenen söyleşide öğrencilerle bir araya geldi.

OMÜ Konukevi Balo Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Nazmi Polat, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

OMÜ Türk Dünyası Araştırmalar Kulübü öğrencilerinin organize ettiği sohbet toplantısında Ilgar Alptekin konuşmasını, Doğu Türkmenistan'ın yöresel kıyafetiyle yaptı. Alptekin, dünya konjonktürü ve Doğu Türkistan'ın durumu hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Ilgar Alptekin, Doğu Türkistan'ın stratejik konumunun hala devam ettiğini, Avrupa'da soğuk savaşın bitmesiyle Pentagon ve CIA Amerikan hükümetine hazırladığı raporda, Sovyetler tehlikesinin kalktığını, Amerika'nın dünya devleti olması için karşısında tek engelin Çin kaldığını söyledi.

Alptekin, "Amerika'nın planı, 11 Eylül olaylarını bahane ederek Afganistan'ı işgal edip Orta Asya'daki petrol yataklarına hakim olabilmekti. Eğer buraları alabilirlerse, Amerika'nın geleceğinin kurtarmış olacaktılar. 11 Eylül teröristlerini bahane ederek Kırgızistan ve Kazakistan'da üsler kurmaya başladı. Amaç, Çin'i batıdan kuşatmaktı. Son zamanlarda Kuzey Kore hükümeti de nükleer çalışmalarını durdurduğunu ve Birleşmiş Milletler denetimine açacağını ilan etti. Bu şunu gösteriyor: Yakın bir zamanda Kuzey ve Güney Kore'yi birleştirecekler. Böylece Çin'i kuzey doğudan kuşatmış olacaklar" dedi.

Alptekin, CIA ve Pentagon'un hazırladığı rapordaki bir diğer konuya da değinerek, "CIA ve Pentagon'un hazırladığı diğer raporda Güney ve Kuzey Kore birleşirse Amerika'nın burada bulunan ordularının sorgulanacağı bu nedenle üs sıkıntısı çekeceğiydi. Bu nedenle uzun menzilli uçabilecek bombardıman uçakları ve Pasifik'te uzun zaman görev yapabilecek donanma hazırlamaları gerektiğinin belirtildi. Ancak Amerika, Çin'le sıcak çatışmaya girmek de istemiyor. Bunu nedeni; 1 milyar 800 milyon nüfusa sahip büyük bir pazar var. Eğer burada bir kaos olursa, Doğu Türkistan, Tibet, Moğolistan, kuzeyde Mançurya, güneyde ticaret zengini Şangay ve çevresi merkezi Çin'den ayrılmak isteyecek. Bu da Çin ekonomisi ve bununla birlikte dünya ekonomisi de çökecek. Amerika da bir anda bu pazarı kaybedecek. Amerika'nın şu anda düşündüğü Çin'le savaşmak istemiyor. Çin'i hür dünya ile entegre ettirmek istiyor" şeklinde konuştu.

Çin'in dünya ve Amerika üzerindeki tehlikeye de değinen Ilgar Alptekin, şunları kaydetti: "Çin'de kendi mevcudiyeti için en büyük engel olarak Amerika'yı görüyor. Çin şunu çok iyi biliyor ki; Amerika ordusu kendi ordusundan çok güçlü. Çin şu anda Afrika, Ortadoğu'da, uzak doğuda az gelişmiş ülkelere ucuz mallar satıp oradaki devlet başkanlarını kendilerine bağlamaya başladılar. Yani kendilerine müttefik buluyorlar. Amerika ve Japonya'dan bazı büyük firmalar yatırımlarını Çin'de yapmaya başladılar. Bu süreçte Doğu Türkistan'ın bağımsızlık ümidinin yok olduğunu gösteriyor. Çin sinsice bütün dünyaya yayılmaya çalışıyor. Sıfır maliyetle mal üretiyor. Çin'in şu durumu dünya ekonomisini tehdit eder duruma geldi. Bundan sonra hiçbir ülke Çin'le sıcak bir savaşa girmek istemez. Çin bu ekonomik savaşla Amerika'yı bile yenebilecek güce geldi diyebilirim. Ordu ve teknoloji olarak yavaş yavaş Amerika'nın gücüne yaklaştılar. Amerika ve dünya bunun farkında. Kur'an-ı Kerim'de bahsedilen 'sarı ırk' tehlikesi de bu. Çin'den gelecek 'sarı ırk' tehlikesinin durdurulması için Doğu Türkistan topraklarının
mutlaka Çin'den ayrılması gerekiyor."

Sohbet toplantısını sonunda Ilgar Alptekin'e katılımından dolayı plaket verildi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 12:30:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?