5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Altın takı bulunan mezar kapatılıyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon (SASKİ) ekiplerinin yaptığı çalışma sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan, içerisinde altın alın ve saç bandanası gibi birçok tarihi eserin bulunduğu mezar korunmasına imkan bulunmadığı için kapatılıyor. 

SASKİ ekiplerinin Kadıfekale Mahallesi Tınastepe Sokak üzerinde ana kanalizasyon hattında yaptığı çalışmalar sırasında, iş makinesinin boru yeri için açtığı çukurda çökme meydana geldi. Yapılan incelemede çökmenin tarihi mezardan kaynaklandığının anlaşılması üzerine güvenlik önlemleri alınarak, Müze Müdürlüğü görevlileri kazı çalışması başlattı. Mezar içerisinde Helenistik dönem M.Ö. 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 1 altın ve üzeri işlemeli alın saç bağı, 1 adet madeni testi, 3 adet kilden yapılmış küp, 3 adet kokuk kabı ve kemik parçaları bulundu. Çalışmalarını mezarda bugün de sürdüren Müze Müdürlüğü ekipleri kazı işlemlerini tamamladı. Çökme ihtimali yüksek olduğu için risk oluşturan mezar, mahallelilerin ilgi odağı oldu. 

Müze Müdürü Muhsin Endoğru, mezarın M.Ö. 3. yüzyıl Helenistik döneme ait olduğunun tahmin edildiğini ve mezardaki incelemelerin tamamlandığını söyledi. Mezarın korunmasının mümkün olmadığını dile getiren Endoğru, "Cadde üzeri olması ve kanalizasyon gibi altyapı hatlarının bulunması nedeniyle Müze Müdürlüğü olarak, yapılan incelemede mezarın kapatılmasına karar verdik. Çıkarılan eserler kayıt altına alındı. İncelemeler devam ediyor" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2006 Cumartesi 09:35:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?