6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Alzheimer için umut aşıda

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şahin, alzheimer hastalığına karşı aşı yöntemlerinin denendiğine dikkat çekerek, "İnsanların yaşlandıklarında unutkan olabilecekleri doğalmış gibi algılanıyordu, artık değil" dedi.


OMÜ Şehir Polikliniği'nde hasta eğitim seminerleri kapsamında 'Alzheimer' konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Hüseyin Şahin, "Yaşlı insanlardaki her unutkanlık mutlaka alzheimer hastalığına bağlıdır" deyiminin yanlış olduğunu ama hiçbir yaşta unutkanlık normal bir durum olmadığını ve mutlaka hekim kontrolünün gerektirdiğini kaydetti.


Alzheimer hastalığının 60 yaş üstü kişilerde bunamanın en sık nedeni olduğunu ifade eden Şahin, hastalığın eskiden Türkiye'de şu an ki gibi yaygın bilinmediği ve tanınmadığını dile getirdi. "İnsanların yaşlandıklarında unutkan olabilecekleri doğalmış gibi algılanıyordu" diyen Şahin, "Hastalar, unutkanlıkları nedeniyle çok tehlikeli bir olaya ya da çarpıcı bir soruna yol açmadığı sürece böyle kişiler hekimlere gitmez ya da götürülmezdi. Fakat son 10 yıldır bu durumda belirgin bir değişikliğin olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumu toplumun bu hastalık konusunda daha fazla bilgi sahibi olmasına bağlayabiliriz. Alzheimer derneklerinin bu konudaki faaliyetleri, basın yayın organlarında konuya daha fazla yer verilmesi bunda etkili oldu" diye konuştu.


Erken tanının tedaviyi de olumlu etkilediğini vurgulayan Şahin, "Erken tanı konulduğunda tedaviye de erken başlanacaktır. Ayrıca hastaların ve hasta yakınlarının orta ve uzun vadede nelerin kendilerini beklediğini daha önceden biliyor olmaları, yaşam tarzlarında yapılması gerekli. Kimi değişimleri erkenden yapabilmeleri çok önemlidir. Mevcut tedavileri hastalığı tamamen iyileştirmemekte ve fakat hastalığın temposunu yavaşlatmakta hatta bazı hastalarda durdurmaktadır. Son yıllarda aşı tedavileri gündemdir. Hayvanlarda yıllar boyu süren aşı tedavisi çalışmaları oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermiştir. Şu an insanlara da denenmeye başlanacaktır. Tabii bu belirli protokoller ve izinlere bağlı olarak yapılacak klinik çalışmalar çerçevesinde, sınırlı sayıda hastalar üzerinde uygulanacak. Bunlardan da olumlu sonuçlar alınacağını umuyoruz" şeklinde konuştu.


Şahin, alzheimer hastalığının insan hayatını büyük ölçüde olumsuz yönde etkilediğini, erken müdahale ile sorunun büyük ölçüde giderilebileceğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 14:25:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?