2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Ankaferd evrensel bir ilaç olacak

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) "Kanamayı Durduran Türk Buluşu" adı altında Ankaferd isimli ilaçla ilgili panel düzenlendi.


OMÜ Tıp Fakültesi Öğrenci Konseyi tarafından organize edilen ve Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Nazmi Polat, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Hacettepe Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu, OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, OMÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı
Öğretim Üyesi ve Oturum Başkanı Prof. Dr. Davut Albayrak, Hacettepe Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Göker, OMÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.


Ankaferd isimli ürünün mucidi ve aynı zamanda iktisatçı olan Hüseyin Cahit Fırat rahatsızlığı sebebiyle panelde yer almadı. Katılımın fazla olduğu panelde Ankaferd isimli ilacın buluş aşaması ve ilaçla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar anlatıldı. Hacettepe Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu, Ankaferd ilacının bir buluş değil, bir emanet olarak gördüklerini, yaklaşık 700 yıldır geleneksel bir zincir sonrasında kanamayı durdurduğu, özellikle infekte yaralarıniyileşmesinde kullanıldığı anlaşılan bir solüsyonun nesilden nesle geçmesi sonrasında bilimsel testlere girmesiyle böyle bir ürünün doğduğunu söyledi. Prof. Haznedaroğlu, "Şu Ankaferd ilacının ulaştığı yer Sağlık Bakanlığı'ndan bir ara ürün olarak konumlanmış bir hemostatik ajan durumu. Yani vücutta herhangi bir yerde dışa bir kanama veya bir diş kanaması olduğunda bu kanamalara müdahale etmek amacıyla kullanılan bir ürün durumunda. Fakat şu anda geldiği nokta son nokta değil, tersine bir başlangıç noktası.


Bu Ankaferd ürününün bir ilaç olarak ele alınabilmesi için gereken bilimsel çalışmaları halen yürütmekteyiz. Bu çalışmalar kanamaları durdurması şekliyle ve infeksiyon ajanlarına karşı etkili olmasıyla ilgili yürüyor. Tüm Türkiye'de 100'ün üzerinde akademisyen ve 20 üniversite merkezi bu konuya odaklanmış durumda ve bunu ileriye doğru taşımak için istiyor. En büyük hedefimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin böyle bir ürünü ilaç olarak kazanmasıdır. Samsun'da da yapılan çalışmalarla bu ürüne destek var. Builacı evrensel bir ilaç haline dönüştüreceğiz" dedi.


Haznedaroğlu, Ankaferd ilacının mucidi olan Hüseyin Cahit Fırat'la ilgili olarak, "Geleneksel bir zincir sonrasında, evrensel bilimin objektif kriterleri var. Bu kriterler çerçevesinde ele gelen bir ürünün test edilmesi hali söz konusu. Hüseyin Cahit Fırat Bey de bilim dünyasına elindeki önemli emaneti verip evrensel testlerle geliştirilerek hiç kimsenin kendisinden bir şüphe duymayacağı bir ilaç haline gelmesi amacıyla bu emaneti gelenek emanetinden bilim emanetine dönüştürmüş durumda. Bize düşengörevde bu konuda sonuna kadar testleri ve bilimsel araştırmaları yapıp kendi ömür hayatımız içerisinde sonlandıramasak bile bundan sonraki jenerasyonlara bu emaneti sağlıklı bir şekilde devretmek" şeklinde konuştu.


OMÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Oturum Başkanı Prof. Dr. Davut Albayrak ise, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:


"Bu bitkisel tedaviden bir ilaç kullanmaya geçişte Türkiye'de ilk defa başarılmış bir örnek olması açısından bizim için çok önemli. Akademik çalışmaları yürüten bilimsel ekibi burada görmekten memnunuz. Bu çalışmaların devam etmesini istiyoruz. Çünkü Anadolu coğrafyası bitkisel tedavi açısından ve flora açısından oldukça zengindir. Genişte bir imparatorluk tecrübesi var. Dolayısıyla bu topraklardan farklı örneklerde çıkarılabilir. Bunların derlenip toplanarak Ankaferd'e benzer şekilde yeni çalışmalarla

iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 16:09:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?