4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Anormal kanamaları önemseyin

Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. İlyas Ayan, kadınlarda sıkça görülen anormal kanamaların sebeplerinin araştırılması gerektiğini söyledi.

Kadınlarda sıkça görülen anormal kanamalar hakkında bilgi veren Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. İlyas Ayan, ''Bu deyim menstruel kanama miktarının azalması, artması, kanama sıklığının azalması ya da artması, menstruasyon kanamasının sürdüğü günlerin azalması ya da artması ve mesler arasında sık aralıklarla olan düzensiz kanamaları ifade etmek için kullanılmaktadır. Normal menstruel kanama bir adetin başlangıç gününden diğerinin başlangıç gününe kadar olan 28 ila 35 günlük zaman aralığı, 2 ila 6 günlük kanama süresi, 20-60 ml kan kaybı demektir. Günlük değiştirilen pet sayısında iki veya daha fazla artış, kanamalı gün sayısında her zamankinden üç gün veya daha fazla artış olması, iki adet dönemi arasında kanamaların olması bir hastalığın ilk işaretleri olabilir" dedi.

Anormal uterin kanamaların başlıca 2 temel nedeni olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. İlyas Ayan, organik nedenleri "Gebelikle ilgili olanlar, kötü huylu tümörler, enfeksiyonlar, iyi huylu tümörler, kan hastalıkları, tiroid hastalıkları ve karaciğer hastalıkları" olarak sıralarken, organik nedeni olmayan kanamaları ise, "Gebelikte olan anormal kanamaların sebebi ektopik gebelik, düşük tehdidi, embriyonun gelişemeyip öldüğü durumlar, trofoblastik hastalıklar ve daha büyük gebeliklerde fetusun eşi ile ilgili hastalıklar" şeklinde sıraladı.

Anormal kanamaya sebep olan en sık kanserlerin rahim ve rahim ağzı kanserleri olduğunu açıklayan Opr. Dr. İlyas Ayan, "Özellikle menapoza yakın ve menapozdan sonraki dönemlerde kanserler ilk akla gelen sebep olmalıdır. 35 yaş üzerinde anormal kanaması olan kadınlarda vajinal ultrason ve rahim içinden kürtaj ve benzeri yollarla histopatolojik tetkik yapılmalıdır. Rahim içi iltihabı, tüplerin iltihabı anormal kanamaya sebep olabilir. İyi huylu tümörler arasında en sık neden uterus myomları ve yumurtalık kistleridir. Yine sıklıkla karşılaştığımız nedenler arasında rahim ağzındaki yaralar ve polip denilen siğil benzeri oluşumlardır. Bazı kan hastalıklarında kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle anormal kanamalar olabilir. Bu hastalıkların bazıları doğumsal olabileceğinden özellikle ilk adet dönemlerinde kanaması aşırı olan kız çocuklarının ebeveynleri duyarlı olmalıdır. Anormal kanaması olan hastalarda tiroid hastalığının sebep olabileceği akılda tutulmalı, tiroid testleriyle araştırılmalıdır. Hipotiroidi sıklıkla rastlanılan bir durum olup, tedavi ile bu hastalar 3-6 ay içinde düzelmektedir. Karaciğer vücutta fabrika gibi çalışan bir organımız olup, hastalıklarında anormal kanamalar olabilir. Bunlardan en önemlisi de siroz hastalığıdır. Organik nedene bağlı olmayan anormal uterin kanamalar ise en sıklıkla genç yetişkin çağda görülürler. Altta yatan sebep çoğunlukla hormonaldir. Hormonal dengesizlik düzeltildiğinde şikayetler düzelebilir. Ancak tekrarlama ihtimali vardır. Bunlardan en sıklıkla rastlanılan ise polikistik over hastalığı denilen durumdur. Bu hastalıkta düzensiz kanamalar vücutta kıllanma artışı ve kilo almaya yatkınlık gibi şikayetler tabloya eklenmiş olabilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2010 Salı 18:32:01
Güncelleme :19 Ekim 2010 Salı 18:41:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?