5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Antik mezarlar gün ışığına çıkıyor

Samsun'da, Baruthane Amisos Antik tümülüslerinin bulunduğu alanda sondaj çalışması sırasında M.Ö. 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen 2 mezar gün ışığına çıkarılırken, 3. bir mezar için kazı çalışmaları başlatıldı. 

Baruthane Mahallesi'nde bulunan Amisos Antik tümülüsünün kazı çalışmalarını üstlenen Büyükşehir Belediyesi, tarihi mezarları ortaya çıkardıktan sonra çevre düzenlemelerine başladı. Samsun Müze müdürlüğü yetkilileriyle birlikte yapılan çevre düzenlemesi sırasında yeni bir mezarın kapısının bulunmasının ardından çalışma başlatıldı. Bu çalışmaların tamamlanmasından sonra bulunan mezarın 25 metre yanında yürütülen sondaj çalışmaları sırasında yeni bir mezar bulundu. Müze ve belediye yetkilileri, kazı çalışmalarını tamamlayarak mezarı gün ışığına çıkardı. 2 odalı mezarda defin ve hazine odaları bulunuyor. Antik çağda mezarın hırsızları tarafından talan edildiği tahmin edilen mezarda ilk kez bir defin ve hazine odasına merdivenle gidildiği belirlendi. Duvar sıvaları zarar görmeyen mezar koridoru anımsatıyor. 

Bu çalışmalar devam ederken, aynı mezarın 5 metre ilerisinde yeni bir mezar bulundu. Yapılan kazı çalışmalarında mezara daha önce tavan kısmından girildiği için zarar gördüğü belirlendi. Bu mezarda da defin yerleri, kafatası, kemik ve çömlek parçaları bulundu. Tarihi değeri büyük olan mezarları temizleme çalışmaları sürdürülürken, müze yetkilileri aynı bölgede 3. bir mezarın varlığı tespit ederek kazı çalışması başlattı. 

Büyükşehir Belediyesi ve İlkadım Belediyesi'nin Baruthane ve Karasamsun mahallerinde olduğu tahmin edilen çok sayıda mezarın gün ışığına çıkarılarak turizme ve tarihe kazandırılması planlanırken, yeni mezarlar çalışmaların hızlandırılmasına katkı sağladı. Bölgedeki kazı çalışmalarını yürüten kazı sorumlusu Emine Yılmaz, bölgede mezarların tespiti için sondaj çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ortaya çıkarılan mezarların yine M.Ö. 3. yüzyıla ait olduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Yılmaz, ilk defa merdivenli bir mezarla karşılaştıklarını ve her iki mezarda kemik ile çömlek parçalarının çıktığı kaydetti. 

Amisos'un, M.Ö. 2-3. yüzyıllar ve 7. yüzyılda Miletoslular tarafından bugünkü Samsun'un batısında yer alan 'Kara Samsun' yöresinde kurulduğu biliniyor. Dönemin önemli liman kentlerinden birisi olan Amisos, Pers, Roma ve Pontuslular'ın egemenliği altına da bulundu.


iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 13:17:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?