4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

APNE, uyurken de yoruyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şennur Dabak, sık görülen bir sağlık sorunu olan apnenin, kişinin uyurken bile yorulmasına neden olduğunu bildirdi.

Dabak, hastalıktan kurtulmak isteyenlerin fazla kilolarını atması, alkol ve sigarayı bırakması ve geceleri sırtüstü yatmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Uyku sırasında soluk borusunun tıkanmasına bağlı olarak solunumun durması anlamına gelen apnenin, birçok hastalığa zemin hazırladığına dikkat çeken Doç. Dr. Şennur Dabak, "Hastalık tedavi edilmezse, gündüzleri uyku hali, yorgunluk, direksiyonda uyuklama, sabah baş ağrısı ve depresyon gibi sorunlara yol açar. Uzun dönemde ise kalp, yüksek tansiyon ve akciğer hastalıklarına neden olabilir" dedi.

Apnenin, bilgisayarlı uyku testiyle kolaylıkla saptanabildiğini ifade eden Doç. Dr. Dabak, hayat tarzının değiştirilmesiyle bu hastalığın kontrol altına alınabildiğini vurguladı. Dabak, apnesi olanlara uykuyu derinleştirici ilaç kullanmamalarını da tavsiye etti.

samsun
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2004 Perşembe 12:01:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?