2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Arı ölümleri artıyor

Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) sunduğu "Türkiye'de Bal Arısı Kolonilerinde Hastalıkların, Kayıpların ve Ölümlerin Araştırılması, Hastalıklarda ve Zehirlenmelerde Genetik Değişmelerin Belirlenmesi Projesi" kapsamında paraziter, mikrobiyel ve viral arı hastalıklarını tarayacak.
Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, dünyada ve Türkiye'de meydana gelen arı ölümleri ve kayıpları nedeniyle "Türkiye'de Bal Arısı Kolonilerinde Hastalıkların, Kayıpların ve Ölümlerin Araştırılması, Hastalıklarda ve Zehirlenmelerde Genetik Değişmelerin Belirlenmesi Projesi"ni TÜBİTAK'a sundu. Projede araştırma ekibi, arı ölümü salgınlarının tanısı, etkenlerinin belirlenmesi ve önlemi için gereken temel araştırmaların yapılması ve etkin bir tarama sisteminin oluşturulmasın
amaçlıyor.

Projenin ilk bölümünde ulusal bir arı sağlığı tarama sisteminin prototipi oluşturulacak. Çalışmada görev alacak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Pendik, Bornova, Etlik ve Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitülerinin laboratuarlarında arı hastalıkları, toksikolojik analizleri üzerine yetişmiş kadroları, alt yapı imkanları ile çalışmaya katkı sağlayacak.

Projede farklı disiplinlerin ortak çalışması bal arısının davranışı, yaşayabilirliği, fizyolojisi ve gelişimi üzerindeki etkileri araştırılacak. Bu amaçlar doğrultusunda TÜBİTAK tarafından projenin kabul edilmesi halinde, başta Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve diğer araştırma enstitüleri ile işbirliği yapılacak.
Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Arı Hastalıkları Laboratuar Şefi Uzman Veteriner Hekim Mitat Kurt, 2006 yılından bu yana Türkiye'de ve dünyada olağanüstü düzeyde arı ölümleri gözlendiğini, bu durumun dünyada 'koloni çökme bozukluğu' olarak tarif edilen ve içinde pek çok nedeni barındıran bir olumsuzluklar bütününü oluşturduğunu söyledi. Uzman Veteriner Hekim Mitat Kurt, "Bu ölümler ülkemizde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Arı Yetiştirici Birlikleri ve üniversiteler tarafından ayrı ayrı çalışmalarla bildirilmiştir.

Acil olarak arı ölümlerinin, kayıplarının, olası hastalıkların tanısı ve nedenleri ile çevresel etkileri araştırılması amaçlı proje hazırlandı. Bu sorun yalnız ilgili kişi ve kurumların değil, tüm ülke insanının sorunudur. Projeyle Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü başta olmak üzere Türkiye'deki Araştırma Enstitüleri, ODTÜ ve İstanbul Üniversitesi ile işbirliği içerisinde hem arı kayıp ve ölümlerinin nedenleri araştırılırken, hem de sahada olayın sosyolojik açıdan boyutları, tarımsal ekonomiye etkileri, arı yetiştiricilerinin teknik eğitimleri, modern arıcılığın hizmet, malzeme, ekipman, ürün ve ekonomik standartları hakkında da büyük bir veri elde edilmesine ihtiyaç olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda Amerika ve diğer bazı gelişmiş ülkelerde arıcılık konusunda benzer sorunlarla mücadelede alınan önlemler ve araştırma faaliyetleri de dikkatle izlenerek ve belirli konularda işbirliği imkanları oluşturarak bilgi alışverişi ve analitik çalışmalarda işbirliği imkanlarının sağlanması gerekmektedir. Çünkü sorun bir ülkeye özgü olmaktan çıkmış tüm ülkeleri, tarımsal üretimi ve doğal olarak ekonomi, halk sağlığı gibi doğal yaşam siklusunu tehdit eder hale gelmiştir" dedi.


Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Viroloji Laboratuvar Şefi Harun Albayrak, projenin viral boyutuyla ilgili olarak, projeyle tüm Türkiye'nin arıların viral hastalıklarının yükünün tamamını Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Viroloji Laboratuarı'nın çekeceğini, Türkiye'deki en fazla illerde olan arı numunelerin toplanarak virüsün neden olduğu hastalıkların belirleneceğini ve projenin akışının bu doğrultuda gelişeceğini ifade etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 18:00:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?