6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Arıtma Tesisi İnşaatı başladı

Samsun İl Özel İdaresi, 2008 yılı yatırım programı kapsamında Havza ilçesi Kamlık Köyü Doğal Arıtma Tesisi İnşaatı yapımı çalışmalarına başladı.


İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil, Doğal Arıtma Tesisi uygulamalarının Türkiye de değişik illerde uygulanarak verimli arıtma elde edildiğini belirtti. Proje kapsamında fosseptikten çıkan 0.39 litre sanayi debideki atık suyun, ortamda oluşturulacak yapay sulak alan ile suyun doğal olarak arıtılmasını planladıklarını ifade eden Karanfil, projenin uygulama aşamasında tesis inşaatına öncelikle, sulak alan yatağının kazısı yapılarak başlanacağını ve yatak tabanına gerekli eğim verilerek, taban ve yan yüzeylerin geçirimsizliğinin sağlanacağını ve yatak ortamına atık su filtre edileceğini kaydetti.


40 santimetre kalınlığında çakıl, filtre malzemesi dökülerek ve yatak ortamı üzerine dikilen sulak alan bitkilerinin kök gelişiminin sağlanabilmesi için 20 santimetre kalınlığında tüvanan malzeme serilerek sulak alan yatağı hazırlandığını ifade eden Karanfil, "Fosseptikten gelen atık suyun yatak ortamına dağıtılması ve sulak alan yatağından çıkan arıtılmış suyun toplanabilmesi için, dağıtım ve toplama rögarlarının yapılması, dağıtım-drenaj borularının döşenmesi ve bitki ekimi ile doğal arıtma tesisi inşaatı tamamlanacak" dedi. Karanfil, küresel ısınmayla sulak alanlarının tehdit altında olduğunu, gelecekte bu tip projelere daha çok ihtiyaç duyulacağını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 16:10:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?