4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Asırlık hayal gerçekleşiyor

ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞİYOR

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce, 1900'lü yıllarda Osmanlı Devleti'nin ihale ettiği ama savaş nedeniyle hayata geçiremediği Raylı Sistem Projesi'nde 100 yıllık hayal gerçekleşerek test sürüşleri başlıyor.

2008 yılı Kasım ayında başlanan 106 milyon euroya mal olacak projenin büyük bir bölümü tamamlanırken, ilk trenin gelmesiyle 13 Mart Cumartesi günü test sürüşlerine başlanıyor. Samsun Hafif Raylı Ulaşım Sistemi'nin uzunluğu vilayet binası ile üniversite arasında toplam 16 kilometre olacak.

Sistemde maksimum hız saatte 70 kilometre, ticari hız saatte 29 kilometre olarak kullanılacak ve pik saatlerde her 4 dakikada bir hizmet verecek olan trenler için 21 durak yer alacak. 2010 yılının ekim ayında resmi olarak yolcu taşımacılığına başlanacak olan sistemde günde 90 bin yolcunun taşınması planlanıyor. Bir trende metrekareye 6 kişi olmak üzere 280 kişi taşınabilecek.

Proje hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara, 13 Mart Cumartesi gününün Samsun'un tarihi için önemli bir gün olacağını, vatandaşların trenin raylarda seyir halinde olduğunu göreceğini söyledi.

Türkiye'de 9 ilde raylı sistem bulunduğuna, 16 büyükşehir belediyesi arasında Samsun'un 10. il olacağına dikkat çeken Şara, "Halkımız yıllardır özlemini çektiği bir hizmete kavuşuyor. Raylı sistem 1900'lü yıllarda Samsun'da projelendirilmiş. Burada yaşayan bir Rum vatandaşı ihaleyi almış. Şehirde bir cadde tramvayı yapması planlanmış ama savaş yılları nedeniyle proje yürütülememiş ve iptal olmuş. O zamandan bu yana Samsun'da bu iş gündemde. Her belediye yöneticisi 'yapacağız' demiş, planlar yapmış. OMÜ ile şehir merkezi arasında raylı sitem yapılması gündeme gelerek, 25 sene önce yeni imar planları hazırlanmış ve İnönü Bulvarı bu proje için ayrılmış. Bugün Samsun'da raylı sistem yapılmış, tren gelmiş ise o plan sayesinde olmaktadır. İnönü Bulvarı imar planında terk edilmemiş olsaydı, kimse şuan bu projeyi yapamazdı" dedi.

 "BAŞBAKAN SAYESİNDE YAPILIYOR"

Belediye olarak son 10 yılda büyük çabalar harcandığına, projenin hayata geçirilmesi için büyük mücadeleler verildiğine işaret eden Şara, şunları kaydetti: "Çok büyük enerji sarf ettik. Söze geldiğinde kolay, yaşandığı dönemde çok zor şeyler geçirdik. Nüfusu 1 milyonun altındaki illere Devlet Planlama Teşkilatı tarafından raylı sisteme izin verilmiyordu. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sayesinde bunu aştık. Takip ettiğimiz diğer sorunları da aştık ve sonuca geldik. Raylı sistem için insanlarımızın bir kısmı eleştiri getirdi. Eleştirileri de doğal karşılıyoruz. İnşaata başlayınca bir kısım sivil toplum kuruluşları bunu istemedi. Belli bir aşamaya gelmiş projenin durdurulması için mahkemeye gittiler. Hala mahkeme devam ediyor. Bunlar Samsun tarihine yazılacak şeyler. 'Şehrin önünü kapatıyor, sahile ulaşılamayacak' deniliyordu. Anayol geçildikten sonra şuan sahile de ulaşılıyor, şehrin önünü de kapatmıyor. Bizim insanlarımız görmeden bir şeye inanmıyor. Sanırım, bizi eleştirerek 'şehrin önüne engel koyuldu' diyen insanlarımızın birçoğu düşüncelerinden vazgeçmiştir."

İtalya'dan test sürüşleri için ilk trenin geldiğini, nisan ayı hariç, mayıs ayından itibaren her ay 2 tren geleceğini, toplamda 16 trene ulaşılacağını dile getiren Şara, 10 Ekim 2010'da resmi açılışın gerçekleştirileceğini, halkın trenleri kullanmaya başlayacağını vurguladı. Şara, trenin üniversite alanına kadar gideceğini, bu noktadan sonra vatandaşların hiç bir ücret ödemeden OMÜ noktasındaki duraktan yerleşkeye modern araçlarla taşınacağını, birçok ülkede sistemin aynı olduğunu da sözlerine ekledi.

SAMSUN HAFİF RAYLI SİSTEM PROJESİ

106 milyon euroya mal olacak projenin 65 milyon euroluk ilk kredi anlaşması Avrupa Yatırım Bankası ile yapıldı. 30 milyon euroluk 2. kredi anlaşması ise OPEC-OFİD ile sağlandı. Projenin tamamlanması için gereken 11 milyon euroluk bölüm ise belediyenin öz kaynaklarından sağlanması kararlaştırıldı. Alsim Alarko (Türkiye) ve Ansaldo Brede (İtalya) konsorsiyumunun yapımını üstlendiği ve Yüksek Proje (Türkiye) ile Loise Berger (Fransa) firmalarının müşavirlik ve kontrollük hizmetlerini vereceği projede yolcu taşımacılığında günde 90 bin kişinin taşınması planlanıyor.

Sistem içerisinde yer alacak olan 16 adet raylı sistem trenleri planlanırken, sistem faaliyete geçtiğinde 8 geliş, 8 geliş olarak hizmet verecek. Hattın 50 bin kilovatlık elektrik gücü için sistem üzerinde 13 adet trafo merkezi olacak. Proje bittiğinde, 207 bin metre küplük kazı, 99 bin metre küplük dolgu yapılmış olup, 30 bin 347 metreküp beton, 2 bin 787 metre yüzlük fore kazık, bin 766 metre 60'lık zemin çivisi ve bin 814 metreküp püskürtme beton kullanılmış olacak. Yapım çalışması devam etmekte olan Samsun Hafif Raylı Sistem Projesi kapsamında, Gar, Cumhuriyet Meydanı, Opera, Liman, Gençlik Parkı, Fener, Baruthane, Eğitim Fakültesi, Karayolları, Denizevleri, Atakum Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesi, Türkiş, Ömürevleri, Çobanlı, Atakent, Yeni Mahalle, Kurupelit, Pelitköy, Körfez ve Üniversite durakları hizmet verecek.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2010 Perşembe 13:07:02
Güncelleme :13 Mart 2010 Cumartesi 23:39:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Alper Kurt IP: 94.120.188.xxx Tarih : 11.03.2010 15:11:11

1900'lü yıllarda bunu hayal edenler acaba günümüzde yaşasalardı ne düşünürlerdi?Otomillerin bulunduğu günümüzde  bu hayallerinde ısrar ederler miydi?Çok merak ediyorum.