4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Asırlık hayal gerçekleşti

ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce, 1900'lü yıllarda Osmanlı Devleti'nin ihale ettiği ama savaş nedeniyle yapamadığı Raylı Sistem Projesi'nde 'asırlık hayal' gerçekleşerek test sürüşleri görkemli bir törenle başladı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Projesi'nde ilk treninin test sürüşünün başlatılması için Valilik İstasyonu'nda tören düzenlendi. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği törene Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Yeni, Birnur Şahinoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, belediye başkanları, daire müdürleri ve bürokratlar katıldı.

Törenin açılışında konuşan Bayındırlık ve İskan bakanı Mustafa Demir, Samsun'un gelişme tarihi açısından en büyük günlerinden birini yaşadığını belirterek, "Samsun, 2010 yılı kamu yatırımlarından 400 milyon TL'lik bir pay alacaktır" dedi.

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, projenin hayata geçmesinin ülke ve Samsun'un geleceği için büyük bir kazanç olduğuna vurgu yaptı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'un tarihi bir günü yaşadığını, iz bırakacak günlerden biri olduğunu kaydetti. 2010 yılı Eylül ayında sistemin tamamlanmasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılışın gerçekleştirileceğini dile getiren Başkan Yılmaz, "İşletme başlangıcı da tarihi bir gün olacak. Birilerinin 'hayal' dediğini bir bir yerine getiriyoruz. 10 yıllık süreçte karşılaştığımız güçlüklerle gecikmeler oldu. Başbakanımızın çok büyük katkısını gördük. Bürokratik güçleri ortadan kaldıran Başbakan Erdoğan ve milletvekillerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Sistemde 16 tren yer alacak. 16 trende günde 90 bin yolcu taşınabilecek. Samsun'umuza hayırlı olsun" diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından, İtalya'dan getiren trenin ön giriş kasınana bağlanan kurdele kesildi. Tren ilk seferi Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın makinistliğinde yaptı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Milletvekili Ahmet Yeni ile makinist bölümünde Büyükşehir Belediyesi Kavşağı'na kadar gidildi ve geri dönüldü. Yol boyunca Bakan Demir ve Başkan Yılmaz vatandaşlara el salladı. Vali Güzeloğlu, AK Parti Samsun Milletvekili Birnur Şahinoğlu ile diğer protokol üyeleri vatandaşlar kompartıman bölümüne oturarak ilk test sürüşüne katıldı.

Bakan Demir ve diğer protokol üyelerinin seferi tamamlanmasının ardından, Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, trene binen vatandaşlara makinistlik yaparak seferlere kendisi devam etti. Test sürüşlerine vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Test sürüşünün başlamasıyla Samsun'un asırlık hayali gerçekleşirken, raylı sistemi kullanan ilk 10 şehir arasında da yerini aldı.

2008 yılı Kasım ayında başlanan 106 milyon euroya mal olacak projenin büyük bir bölümü tamamlanırken, ilk trenin gelmesiyle test sürüşlerine start verildi. Vilayet binası ile üniversite arasında toplam 16 kilometre mesafede hizmet verecek olan sistemde maksimum hız saatte 70 kilometre, ticari hız saatte 29 kilometre olarak kullanılacak ve pik saatlerde her 4 dakikada bir hizmet verecek. 21 duraktan oluşan ve 2010 yılının Eylül ayında resmi olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılışının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ
ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ
ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ
ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ
ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ
ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ
ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ
ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ
ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ
ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ
ASIRLIK HAYAL GERÇEKLEŞTİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2010 Cumartesi 17:37:04
Güncelleme :13 Mart 2010 Cumartesi 23:39:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MK IP: 88.254.199.xxx Tarih : 15.03.2010 13:59:26

selam okur arkadaşlar..burda teknik bilgi veren başkan ve digerleri 1.istasyondan ÖMÜ ye kadar kac dakikada gidecegini özellikle belirtmemişler..ben bunu yazma geregi duyuyorum..21 adet durak..he rdurakta minimum 30 saniye eşittir 11 dakika..saatte 29 km hız ile bu 16 km takribi 30 dakika..ee gelelim trafik lamba ve kavşak gecişlerine..4 dakika dersek  toplam 45 dakikada fakülte altına gidecek vatandaş..pekii burdan yukarı cıkış 10 dakika dersek..mamafii 1 saat sonra fakültede olunacak ve bu kadar eziyet için 100 milyon eurolar harcanıyor..bu sistem sizce ne kadar dogru yatırım oldu sayın yetkililer..madem bunu hizmet olarak görüyorsunuz pekii neden samsunun dogusuyla batısı sınırları içinde döndürmüyorsunuz bu sistemi?? ÖMÜ den sonra 3 veya 4 bölgeniz daha vardır..3--5 km mesafedede olunsa fakülteye cıkış uygun degil..alın size hizmet sorunu..Bence tamamen desinlere yapılan bir yatırım..saygılar okur arkadaşlara