6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Asrın en büyük hastalığı astım

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Sancak, asrın en büyük hastalığının astım olduğunu belirterek, "Astım ve alerjik hastalıkların tedavisinde ilk basamak, çevresel önlemler ve alerjenlerden kaçınma olmalıdır" dedi.

OMÜ Şehir Polikliniği'nde düzenlenen 'Hasta Eğitim Seminerleri'ne konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Recep Sancak, "Asrımızın En Büyük Hastalığı; Astım" konulu bir sunum yaptı.

Doç. Dr. Sancak, nefes alınan hava içinde bulunan çiçek tozları, ot ve ağaç polenleri, küf mantar sporları, toz akarları, genetik olarak bu maddelere karşı hassas ve duyarlı olan kişilerde alerjik hastalıklara yol açtığını vurgulayarak, "Çağımızdaki yaşam koşullarındaki hızlı değişiklikler, evlerdeki ısı yalıtımları, çevre kirliliği, mikroplara daha az duyarlı kalma, küresel ısınma gibi etkenler nedeniyle astım ve diğer alerjik hastalıklarda dünyamızda ve ülkemizde hızlı bir artış görülmektedir. Bu
hastalıklar birey ve aile için hem ekonomik yük hem de yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemektedir" diye konuştu.

Astım bronşite neden olan alerjenlerin önemli bir kısmını çevredeki yeşil bitki örtüsünü oluşturan çayır, ot ve ağaç polenleri ile küf mantarlarının meydana getirdiğini anlatan Sancak, "Karadeniz Bölgesi ve bu bölgenin en önemli yerleşim yeri olan Samsun, yeşil bitki örtüsü ve nemli iklimi ile ülkemizde astım ve alerjik hastalıkların en sık görüldüğü illerden biri konumundadır. Samsun'da yaşayan insanların yaklaşık yüzde 20'sinde herhangi bir alerjik hastalık, yüzde 10'unda ise astım bronşit görülmektedir. Astım ve alerjik hastalıkların tedavisinde ilk basamak çevresel önlemler ve alerjenlerden kaçınma olmalıdır. Bu tedavi yaklaşımı hem ucuz hem de hastalığın kontrol altına alınmasında ve önlenmesinde oldukça önemlidir" şeklinde konuştu.

Son yıllarda tedavide kullanılan aeresol şeklindeki topikal ilaçların astım tedavisinde büyük bir çığır açtığını anlatan Doç. Dr. Sancak, "Gerek etkilerinin daha fazla olması gerekse yan etkilerinin minimal olması nedeniyle bu ilaçlar oldukça önemlidir. Her yaş grubu için uygun kullanım metotları bulunmaktadır. Sevgili astım hastaları, anne ve babalar, günümüzde astım hastalığı çevresel önlemler ve semptomatik ilaç tedavileri ile kontrol altına alınmaktadır. Korkulacak bir hastalık olmayıp, mutlu bir
şekilde astım ile birlikte yaşanmalıdır" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 16:16:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?