2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Atatürk'ün Havza'ya 90. yıldönümü

Atatürk'ün, 25 Mayıs 1919'da Samsun'dan Havza ilçesine gelişinin 90. yıldönümü törenle kutlandı.
Kutlamalar, Samsun'un merkeze bağlı Ataköy'de köyünde ikamet eden ve evinde 25 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk'e kendi elleriyle kahve veren 107 yaşındaki Hacer Turgut'u evinde ziyaret ile başladı. Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve beriberindekiler, Hacer Turgut'u evinde ziyaret etti. Ziyarete Vali Güzeloğlu'nun yanı sıra Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Tahsin Nas, ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Ziyaretten dolayı Hacer Nine ağlayarak duygulu anlar yaşadı.

Daha sonra protokol Kavak ilçesindeki törenlerde bulundu. Töreni Atatürk Yatılı İlköğretim Bölge Okulu ve Cumhuriyet Anaokulu öğrencileri kolbastı oynayarak kutladı.
Kavak'taki törenlerin ardından Havza ilçesinde görkemli bir festival ve kutlama düzenlendi. Havza Şehir Stadyumu'nda düzenlenen törende konuşan Havza Belediye Başkanı Av. Murat İkiz, Milli Mücadele'de Havzalıların üzerlerine düşen görevlerini fazlasıyla yerine getirdiğini, bugün ise aynı inançla Ulu Önder Atatürk'ün ve Cumhuriyet'in emrinde olduğunu söyledi.


Havza'nın milli mücadelede ki önemine değinen ve bugün Atatürk'ün gösterdiği yolda Türkiye'nin kalkınması için çaba harcandığını kaydeden Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcında Atatürk'ün silah arkadaşlarıyla birlikte bütün savaşın planlarını tasarladığı, paylaştığı ve kararlaştırdığı bir yerdir. Havza ve Havzalılar bu onurun sahibi ve sizler atalarınızdan sahip olduğunuz bu gururun temsilcilerisiniz" dedi.
Konuşmaların ardından Çorum Belediyesi Mehter Takımı bir gösteri sundu. Öğrencilerin düzenlemiş olduğu gösteriler törene katılan Havzalılar tarafından büyük ilgi ile izlendi. Tören, öğrencilerin protokolü selamlama geçişiyle sona erdi

İha
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 19:23:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?