6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Atık çöpden ayda 25 bin YTL

"Kağıt Çöp Değildir" sloganıyla yola çıkan 4 genç, hem atık kağıtları toplayıp satarak geri kazanım sağlıyor hem de ayda 25 bin YTL gelir elde ediyor.


Bafra ilçesinin Fevzi Çakmak Mahallesi Dededağı köyü girişinde Muhammet Güngör ve arkadaşları tarafından kurulan Bafra Kağıt, Samsun'un Bafra, Yakakent, Alaçam ve 19 Mayıs ilçeleri ile Sinop'tan çevreden toplanan kağıt, plastik, metal ve benzeri atıkların geri kazanımı sağlıyor.


Atık maddeleri toplayarak insan yaşayışına kattı sağlayacaklarını belirten Muhammet Güngör, "Sinop'ta ve Samsun'un Bafra, Alaçam, Yakakent ve 19 Mayıs ilçesinde topladığımız kağıt, karton ve metali, Çorum ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan firmalara satıyoruz. 1 ayda 25 bin YTL kazanıyoruz. 4 kişi olarak kurduğumuz Bafra Kağıt işletmesine yönelik çalışan 100 kişiye iş ortamı sağlıyoruz" dedi.
Bir ton kullanılmış kağıttın 17 tane büyük ağaç olduğunu belirten Güngör, "Yaptığımız çalışmalarla çevreyi 26 bin ton çöpten kurtarmış oluyoruz. Ayda 100 ton kağıt geri dönüşümü için 'kağıt çöp değildir' düşüncesiyle kağıttın geri dönüşümünü çalışma yaparak sağlıyoruz. Kağıttın yanında plastik, pet ve hurda metal toplanılmaktadır. Bu topladıklarımızın toprağa karışımı bin yılı bulmaktadır. Biz bu işe girerken maddiyattan önce çevreye olan duyarlılığımızdan dolayı böyle bir çalışmayı başlatmış bulunmaktayız.

Küresel ısınmanın en büyük sebeplerinden birisi çevre kirliliği ve atıklar düşünülürse, bu işin ne kadar önemli olduğu görülmektedir" diye konuştu.
1 ton hurda kağıttan 700 kilogram yeni kağıdın elde edildiğini belirten Güngör, "Vatandaşlarımızın kullanmadıkları kitap, gazete, defter, plastiklerin geri dönüşümü için çalışıyoruz. 'Bafra Kağıt' olarak çevre için gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için bütün vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz. Biz küçük işletme olarak ilgili bakanlıktan da teşvik bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 13:01:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?