2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Atık Su Projesi tamam

Samsun Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 75 milyon euro bedelli Atık Su Arıtma Tesisi proje ihalesinin 3 ay içerisinde sonuçlandırılacağı belirtildi.


Büyükşehir Belediyesi'nde Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Kurulu 2009 yılı 1. oturumu Başkan Yusuf Ziya Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda meclise bilgi veren Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, 2008 yılı SASKİ yatırımının 108 milyon TL olduğunu, bunun 66 milyon 162 bin TL'sinin yatırım olarak gerçekleştiğini söyledi. Atık Su Arıtma Tesis i için bütçeye pay koyulduğunu hatırlatan Yusuf Ziya Yılmaz, ihalenin daha sonuçlanmadığını, ihaleye katılanların dosyalarının kredi verecek olan Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ve Alman KFW'ye gönderildiğini, onaylanmasının ardından firmalardan teklif alınacağını kaydetti.


İhalenin 3 ay içerisinde tamamlanmasının planlandığını ifade eden Yusuf Ziya Yılmaz, ihaleyi alan firmanın hemen işe başlayacağını, 2011 yılında ise tesisi teslim edeceğinin bilgisini verdi. Yılmaz, "Samsun artık modern şehirlerin arasında yerini alıyor. Artık atık sular temizleyerek deşarj edilecek. Tesisi Kutlukent mevkisindeki gübre sanayi çevresinde 300 dönüklük arazi tahsisi yapıldı. İlk etapta 120 bin metreküp/gün olarak tesis yapılacak ve 180 bin metreküp güne çıkarılacak" dedi.


Yılmaz, şehrin şebeke suyunun rahatlıkla içilebileceğini, şehrin yağmur ve atık suyunun ayrıştırılmaya çalışıldığını, Büyükşehir Belediyesi sınırlarına yeni giren 77 köy, 30 mahalleye sıfırdan alt yapı hizmeti götürüldüğünü vurguladı.
Toplantının diğer bölümlerinde yerel seçimlerin ardından yapılan ilk toplantı olduğu için yapılan oylamada, Meclis Birinci Başkan Vekili olarak Kerami Gürbüz, İsmail Sevindik, gizli oylama ile seçildi. Katip Üyeliğe Ömer Çelebi, Erdem Okan, Murat Ekşi, Adem Alan getirildi. Hukuk ve Teknik İşleri Komisyonu'na 5'er üye seçimi yapıldı. Seçimlerde her guruptan meclis üyelerinin oylamalarda seçilmesine özen gösterildi.


SAMSUN ATIKSU PROJESİ
AYB tarafından hibe finansman desteği ile yürütülen Samsun Atıksu Proje çalışmaları tamamlandı. Ocak 2001'de başlayan çalışmada ana plan ve fizibilite tamamlanırken ve proje DPT onayını aldıktan sonra 2003 yılı yatırım programına alındı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Atık Su Arıtma Tesisi arazisinin SASKİ Genel Müdürlüğü'ne tahsisi yapıldı. Ön ÇED raporu tamamlandı, 'Çevresel Etkisi Önemsizdir' kararı alındı. Fizibilite çalışmasına göre projenin bedeli 75 milyon euro olarak hesaplandı. Projeye Avrupa Yatırım Bankası'nın 30 milyon euro, KFW hükümet kredisi 12 milyon euro, Alman İhracat Kredisi 6 milyon euro, SASKİ katkısı 19 milyon euro, İller Bankası kredisi 8 milyon euro olarak tahmini öngörüldü.

İha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 20:04:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mkc IP: 88.254.185.xxx Tarih : 11.05.2009 21:17:52

valla sayın başkan yine döktürmüş..ben Altınkum bölgesindeyim..sayın başkan heeep bir şeyler yaptık..başka şeyleri yapıyoruz..daha cok şey yapacagız laflarıyla oyalıyor bizleri..bizler altyapısızlıktan bahçelerimizdeki b?k çukurlarımızı halen kullanıyoruz..araziler yer yer 1 metre sularla doluyor kışın..üstyapı dersek yaz aylarında tooz..kış aylarında çammur deryasının içindeyiz..Dogalgaz bu bölgeler için lüks görünmekte ve yatırım yaptırılmamakta..saatte bir gelen otobüs duraklarımız 1 direk ve ona baglı bir tabela..yaşlılarımız arazılerdeki taşların üstünde otobüs beklemekteler..ÖMÜ buralara 5--10 km mesafede olmasına ragmen 1 vasıtayla cıkamıyoruz ÖMÜ ye..fakat raylı sistem zaten 24 saat 1 vasıta ile imkanı olan bölgeye yapılmakta..bırakın bu teknik söylemleri beyaa..sadete gelmek lazım..Altınkum.. çatalçam..taflan bölgeleri magdur ediliyor sayın AKP li Samsun büyükşehir başkanı tarafından..alın size benden bi teknik konu..