6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Atık yağlar biyodizel olacak

Gazi Belediyesi, “Geri Kazanım Projesi” kapsamında lokantalarda üretim sonrası oluşan yağları toplatarak hem doğaya zarar verilmesini engelleyecek hem de biyodizel üretimine katkı sağlayacak.

Gıda tüketiminde sıkça kullanılan kızartma yağlarının kanalizasyona, devamında su varlığına zarar verdiğini söyleyen Gazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Köksal Sarıcaoğlu, “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında başlatılan uygulama ile iş yerlerinden atık yağları toplamaya başladıklarını söyledi.

Müdür Dr.Sarıcaoğlu, “Tüketimde sıkça kullandığımız kızartmalık yağlar, kanalizasyona karıştıktan sonra çok uzun sürede doğada çözünmekte ve içme sularına karışarak su varlığını tehdit etmektedir. Doğada yaşayan canlılar içinde bir tehdit unsurudur. Kanalizasyon sistemlerine dökülen atık yağlar, kanalizasyon borusu içerisinde atıkların yapışmasına ve zamanla boru çeperlerinin daralmasına neden olmaktadır. Bu durum zamanla kanalizasyon sistemlerimizi kullanılmaz hale getirmektedir.

Gazi Belediyesi olarak, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 19.04.2005 tarih ve 25791 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 'Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği' gereği yemekhanemizde 05/08/2008 tarihinde Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği ile (ALBİYOBİR) Atık Bitkisel yağ toplama sözleşmesi imzalanmıştır. Artık kullanılmış kızartmalık yağlarımız kanalizasyona dökülmeyecek, toplama kabında biriktirilerek, lisanslı taşıyıcılar ile lisanslı geri kazanım tesisine gönderilecektir” dedi.

Sarıcaoğlu, şunları söyledi: “Kullanılmış kızartmalık yağ üreten lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler, turistik tesisler ve tatil köyleri ile diğer benzeri tesisler, bu yağların toplanması için lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmak zorunlu olduklarını belirten Gazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Köksal Sarıcaoğlu, bu kurala uymayanları ağır cezalar beklediğini söyledi. 69 Bin YTL'ye varan cezaların olduğuna dikkat çeken Sarıcaoğlu, “Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında ise 2872 sayılı Çevre Kanununun İdari Nitelikli, Cezalar başlıklı 20.maddesi (m) bendi gereğince yetkilendirilmiş firmalardan hizmet almayanlara 4.622-6.933 YTL ve yine (r), bendi gereğince; 27.734-69.336 YTL idari para cezası uygulanması gerekmektedir. Belediyemiz zabıta ekipleri tarafından yapılan rutin kontrollerde kızartmalık yağ üreten işyerlerinin, lisanslı taşıyıcılar ile sözleşmelerinin mevcut olup olmadığının tespiti yapılacaktır ve sözleşmeleri olmayan işyerleri için de yasal işlem uygulanacaktır. Başta lokantalar olmak üzere yiyecek üretimi yapan esnaflarımızı bu konuda hassas olmaya çağırıyoruz.”

iha
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 15:33:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?