2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Atık yağlar toplanacak

Canik Belediyesi ile Alternatif Eneri ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği (ALBİYOBİR) arasında "Atık Bitkisel Yağ Toplama Sözleşmesi" imzalandı.


Çevresel problemi, çevresel bir avantaja dönüştürecek olan sözleşme Canik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Çevre Denetim Birimi'nin üstlendiği titiz çalışma ile hayata geçirildi. Alternatif Eneri ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği, uzman ekiplerle, başta insanlar olmak üzere çok sayıda canlı türünü tehdit eden atık bitkisel yağların neden olduğu olumsuz etkileri ve toplanma aşamasında yapılması gerekenler konusunda Caniklileri bilgilendirecek. 1 litre atık yağın, 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini ifade eden ALBİYOBİR Derneği Karadeniz Bölge Temsilcisi Dilek Biçer, "Atık yağlar, çevreye verdiği zararın yanında kanalizasyon sistemini de tıkıyor. Denize ulaşması halinde ise arıtılması büyük maliyetlerle mümkün olabiliyor. Bütün bu olumsuzlukların önüne geçmek ve bunu da bilinçli bir şekilde gerçekleştirmek amacı ile ülke genelinde yürüttüğümüz projeye duyarlılık gösteren Canik Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz" dedi.


Kızartma yağlarının defalarca kullanılmasının insan sağlığını açısından sakıncalarının bulunduğuna dikkat çeken Biçer, "Evlerde kızartma için kullanılan yağlar en fazla 4 kez kullanılmalı. Defalarca kullanılan yağlar, kanserojen etki yaratmakta. Çevre ve Orman Bakanlığı hem çevreye dönüşü olmayan zarar veren hem de insan sağlığını yakından ilgilendiren bitkisel atık yağların toplanması için Türkiye genelinde seferberlik başlattı. Bakanlık, lisanlı aracı kurumlarla bitkisel atık yağ toplama işlemini ülke genelinde sürdürmekte" diye konuştu.


Canik Belediyesi olarak böyle bir projeye destek vermenin mutluluğunu yaşadığını ifade eden Zabıta Müdürlüğü Çevre Denetim elemanlarından Emine Karakuş, "Sözleşme kapsamında ilçede ev ve bitkisel atık yağ üretin işyerlerine Bitkisel Atık Yağ saklama kapları bırakıyoruz. ALBİYOBİR ile birlikte bilgilendirme toplantıları düzenleyerek, halkımızı bilinçlendireceğiz. Halkımızın da çevreye karşı duyarlı olmasını istiyoruz" diye konuştu. Karakuş, bitkisel atık yağ toplama işleminin ilçe genelinde uygulamaya geçileceğini, bunun içinde halkın bu konuda bilinçlenmesi amacıyla bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini kaydetti.


Canik Belediyesi, projenin ilk uygulamasını ise kendi tesisleri olan Canik Belediyesi Meşe Kültür Tesisleri'nden başlattı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 14:02:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?