4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Atilla Mutman, DSP Genel Başkanı Ecevit'i eleştirdi..!

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Adayı Atilla Mutman, türbanın kamusal alanda kullanılması konusunda Avrupa Konseyi İnsan Hakları Mahkemesi gibi düşündüğünü söylerken, Genel Başkanı Bülent Ecevit'in 25 Temmuz'da yapılacak kurultay için Zeki Sezer'i "parmakla göstermesi"ne içerledi.
DSP Samsun İl Başkanlığı'nı ziyaret ederek basın toplantısı düzenleyen Atilla Mutman, "Ecevit'e, 'sizi kimse eliyle göstermedi' dedim. Parmakla gösterilmiş insanlar kesinlikle hedefe ulaşamaz. DSP'liler iktidara susamış ve ben suyum. Kurultayda birinci turda ipi göğüsleyeceğim" dedi.
Kurultay tarihi belli olmadan önce genel başkanlık için nabız yokladığını, Ege ve Marmara'dan sonra tam Karadeniz'e açılacakken Ecevit'in Zeki Sezer'i parmağıyla işaret ettiğini kaydeden Atilla Mutman, "Ben de strateji gereği İzmir'e geri döndüm. Genel Başkanımdan randevu alarak yarışta yer alacağımı ifade etmek istedim. Genel Başkanımız Ecevit'e, 'partimizin kadroları vardır, liderini bulur' sözünü hatırlatarak, ben de bu söylediklerinizden hareketle nabız yoklaması gezilerine başladım. Olgun bir hava yakaladım ve kurultay tarihi belli olduğunda adaylığımı koymayı düşünüyordum. 1970'li yılların taşlı dikenli yollarında, bitmek tükenmek bilmeyen enerjinizle kadere boyun eğmeyen mücadele azim ve cesaretinizle o günler hepimize ilham kaynağı oldunuz. Sonra Karaoğlan, halkçı Ecevit ile büyük umut oldunuz. Siz işaret edilmediniz. Bu yarışta, gönül isterdi ki tavsiye hakkı da olsa işaret olmasaydı. Yeni anlayışla ve yeni heyecanla bugünün yollarının taşlı dikenli olduklarını görerek, liderlerin olaylar ve şartlardan çıkarak lider olabildiklerini düşünerek yola koyulmak istiyorum. Bu konuda desteklerinizi bekliyorum' dedim. Genel Başkanımız da, 'aday olabilirsiniz, tavsiye hakkımı Zeki Sezer için kullandım' dedi. Adaylığımı koydum. 20 bin kilometre yol yaparak kurultaya katılacağım. Sunalp, Akbulut gibi parmakla gösterilenlerde olduğu gibi parmakla gösterilenler hedefe ulaşamaz. Şu da var ki, Ecevit, 'Sezer'e oy verin' demedi" diye konuştu.
Masa başından politikaya karşı olduğunu, politikanın vatandaşın huzur ve refahı için yapılacaksa halkın içinde Hak'ça yapılması gerektiğini kaydeden Mutman, 30 il dolaştığını ve kendisine büyük sempati olduğunu iddia etti. Devlet deneyimi ve bilgi birikimi bakımından DSP'de Genel Başkanlığa uygun olduğuna değinen Mutman, "Ancak, aramızdan kim seçilirse seçilsin Ecevit'in yerini doldurmamız mümkün değildir. Ben Rahşan hanıma da Ecevit'e de minnettarım. Bugünün siyasi açmazında bir yanda iktidar adım adım Atatürk ilke ve devrimlerini yok ederken, karşısında sessiz CHP varken, Türkiye'nin gündeminde 86 yılının zorlu şartlarında portakal sandıklarında ellerinde mikrofonlarla bu partiyi kurmuşlar var ve bir alternatiftir. Türkiye'nin siyasi açmazında gündemde olan DSP'dir. Eski CHP'nin ruhu DSP'dedir. Bugünkü CHP ise görüntüde CHP'nin mirasçısıdır" tezini savundu.
DSP'nin kurultayında Genel Başkan değil Türkiye'nin Başbakanı'nın seçileceğini de ileri süren Mutman, gazetecilerin sorularını da cevapladı. Mutman, AK Parti'yi kastederek, "Eğer radikal dinden kopan parçalar kapatıla kapatıla alternatif olarak bir anda yüzde 35 oy alıyorsa, DSP'nin yüzde 50'nin üzerinde oy alması gerekir" açıklamasını yaptı.
Bir gazetecinin türbana bakış açısını sorduğu Mutman, şunları söyledi:
"Bir kere resmi dairelerde türbanlı olarak dolaşmak mümkün değil. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Mahkemesi bile özellikle AK Parti taraftarı dilekçelere ret cevabı verdi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı fevkalade doğru. Bu kararın arkasındayız. Fakat inançlı insanlar bizim insanlarımız. Biz siyasi amaçla kapanmayla gelenek görenek amacıyla kapanmayı birbirine karıştırmıyoruz. Bu insanlar, siyasi manevralarla kendilerini toplumda güçlü göstermeye kalkışmasınlar"
Mutman bir gazetecinin "parmakla gösterilmek" üzerinde durması karşısında ise "Adaylarımız çok değerli, onlara vurdurtmak gibi girişimler yapıyorsanız, tongaya basmam. İzmir'de yüzde 90 delegenin desteği arkamdadır. Karadeniz'de de büyük oylar bana gelecek. Çünkü ben özgürce çıktım. DSP'de Ecevit damgası vardır. Ancak, hiçbir kurultay delegesi Genel Başkan olacak portreyi görmeden ille işaret edildi diye oy vermez. Ben ipi göğüsleyeceğim. 25 senedir siyasetçiyim. Ecevit'ten büyük feyz alıyorum. Kadrolara ve kendime güveniyorum. DSP'de bütün adaylar değerliyse de partinin iktidara susamışlığı var. Ben suyum. Susuzluğu gidereceğim" şeklinde konuştu.
Mutman, DSP'nin kasasındaki paralarla ilgili bir soruya da, "DSP'nin parayla pulla işi olmaz" derken, bu paranın iktidar yürüyüşünde kullanılacağını sözlerine ekledi.
iha-samsun
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2004 Perşembe 17:50:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?