2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

'Avrupa Tüklerden korkuyor'

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Avrupa'nın halen Türklerden korktuğunu, Avrupalıların hedeflerinin İstanbul olduğunu iddia etti.


İstanbul'un Fethi'nin 556. yılı nedeniyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sosyal Bilimler ve Kültür Kulübü tarafından "İstanbul'un Fethi" konulu konferans düzenlendi. OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Osmanlı tarihi ve İstanbul'un fethi hakkında detaylı bilgi aktardı, Osmanlı'nın hukuk sistemi, devlet yönetimi, azınlıklar, adalet kavramı ve günümüzdeki batı hedefleri gibi konulara değindi.

Osmanlı'da hukuk sisteminin hakim olduğunu, bazı kesimlerin dile getirdiği gibi 'Padişahların astığının astık, kestiğinin kestik' şeklinde bir yaklaşımın hakim olmadığını vurgulayan Halaçoğlu, günümüzde Anayasa Mahkemesi konumunda hukukçuların olduğunu, onay alınmadığı takdirde padişah fermanının dahi yayınlanmadığını ifade etti.


Osmanlı'da evlilik işlerinin de hukuka dayandığının üzerinde duran Halaçoğlu, "Osmanlı'da imam nikahı diye bir şey yok. Kadılar, yani hakimler şehirlerde nikahı kıyardı. Küçük nikah kayıtları vardır. Rastgele bir şey yok. Mahkeme kayıtlarına bakınca, kayıtları tutan mahkemeyi izleyen insanlar bile var" dedi.


Fatih döneminin Osmanlı'nın kimlik kazandığı dönemlerden biri olduğunu vurgulayan Halaçoğlu, İstanbul'un fethinin, Batı dünyasının fikrini dahi değiştirmeye yettiğini kaydetti. İstanbul'un halen hedef konumunda olduğunu, bazı kesimlerin 'Konstantinopolis' hayallerinin sürdüğünü savunan Halaçoğlu, "İstanbul başta Yunanistan, Rusya tarafından 'kızıl elma' olarak görüldü, sürekli alınmak istendi. İstanbul patrikhanesinin sembolleri hem Yunanistan hem de Rusya'daki kiliselerde görmek mümkün.

Bizanslıları ihya etmek, İstanbul'u geri almak hedeftedir. 'Konstantinopolis' hevesleri vardır" şeklinde konuştu. Halaçoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İstanbul'un fethi ile Doğu Roma İmparatorlu, doğu Hristiyanlığın çöküşü, Türklük hazmedilememiştir. Günümüzde ise Batı'nın hayalleri değişmedi. Geçmişte Rusya, İngiltere, Fransa arasında anlaşma yaptı. İstanbul Ruslara, Irak İngilizlere, Adana ve Suriye bölgelerinin Fransızlara verilmesi kararlaştırıldı. Günümüzde değişen bir şey yok. Irak Savaşı ve Ortadoğu projesinde aynı amaç, aynı düşünce var. Batı Türklerden halen korkuyor. 'Türkler, barbarlar geliyor' yaklaşımı devam ediyor.

Bugün bile sahip olduğumuz topraklar Batı'ya büyük gelmekte, gözünü korkutmaktadır."
Batı'nın azınlık yaklaşımını da eleştiren Halaçoğlu, Hıristiyanların Katolik veya Protestan gibi
ayrımlar yapmamasına rağmen, Türkiye'de böyle bir ayrımcılık yapılmak istenmesinin düşündürücü olduğunu vurguladı. Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sait Bilgiç, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'na plaket verdi.

İha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 18:50:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yildiz IP: 84.65.48.xxx Tarih : 31.05.2009 17:37:11

Batinin korkusu sadece  bence (dogal olaraktan) Turk lerden deyil Turklerinde bulunmus oldugu corafi bolgedeki butun musluman olan ve ya olarak gecinen herkezden bati cekinmektedir....