6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Avrupa'ya açılıyorlar

Almanya Federal Cumhuriyeti'nin 'Dünyada 500 Kardeş Okul Edinme Projesi'ne Türkiye'den 16 okulun seçileceği belirtildi. 

Alman Kültür Merkezi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliğiyle gerçekleştirilen projeye başvuruda bulunan Tülay Başaran Anadolu Lisesi'ni, Proje Müdürü Jörg Jenoch ziyaret etti.
 
Türkiye'den 16 okulun seçileceği ve bu kapsamda ilk ziyaret edilen okulun Tülay Başaran Anadolu Lisesi olduğu ifade edildi. Ankara'dan gelen heyeti karşılayan Okul Müdürü Asef Sarıibrahimoğlu, "Projeye girmek istemekteki amacımız, iki ülke arasındaki sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek, tarihi bir dostluğu olan iki ülke halkının da kaynaşmasını sağlamak. Projeye dahil olarak okulumuzu da Avrupa'ya ve dünyaya açmayı amaçlamaktayız. Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği gibi 'muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkabilmek' için dünya milletleri ile milli menfaat ve değerlerimize bağlı kalarak en son teknolojiyi alıp iyi ilişkiler kurmak zorundayız" dedi. 

2008 Ağustos ayında Almanya'da gerçekleştirilecek olan Uluslararası Gençlik Kampı'na göndermek üzere öğrenci seçimi yapan Proje Müdürü Jörg Jenoch, "Proje kapsamındaki ilk okul ziyaretimizden olumlu yönde etkilendiğimi söylemeliyim. Okulu gezdik, öğretmenlerle birlikte derse girdik ve yaz kampı için öğrenci seçimini gerçekleştirdik. Haftada sadece iki saat Almanca dersi olmasına rağmen öğrencilerin dil seviyesi ve derse olan ilgileri beni sevindirdi. Kamp için öğrenci seçimi yapılırken de olumlu izlenimlerim oldu. Bu öğrencilerden birini Almanya'daki yaz kampına göndermekten mutluluk duyacağım. Bu ziyaret neticesinde Tülay Başaran Anadolu Lisesi'nin projeye dahil olma konusunda şansının yüksek olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 

Proje kapsamında görevli Almanca Öğretmenleri Günseli Perşembe, Semra Çelik ve Ülkü Karahasanoğlu ise şunları söyledi: "Öğrencilerimize, günümüzde tek bir yabancı dilin yeteriz olduğunu, en az iki yabancı dilin iyi derecede konuşulması gerektiğini vurgulayarak bu proje kapsamında Almanca'yı öğrencilerimize daha iyi kavratabileceğimize inanıyoruz. Almanya'nın Avrupa'daki konjonktürü ve kültürel önemi ve bu ülkede yaşayan Türklerin sayısının çok olması, ülkemizde Almanca'ya olan ilgiyi gün geçtikçe artırmaktadır. Zaten bunun bilincinde olan öğrencilerimizin bu proje sayesinde dünyaya açılarak bilgilerini artırma ve paylaşma, kültürümüzü tanıtma ve farklı kültürleri tanıma olanağına sahip olacaklardır." 

Yaz kampına katılma hakkını elde eden öğrenci Meltem Bal, "Günümüzde bir dilin yetmediğinin farkındayım. Böyle bir kampa katılmak geleceğim için çok önemli bir fırsat. Orada kazanacağım tecrübelerimin hayatıma yön vereceğine inanıyorum. Orada beni yeni arkadaşlıklar, farklı kültürler, çok heyecanlı olacağına inandığım güzel günler bekliyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 11:53:53
Güncelleme :11 Nisan 2008 Cuma 12:00:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?