2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Avrupa'ya kamış satıyoruz

Samsun'un Terme ve Bafra ilçelerindeki irili ufaklı 9 gölde sazlıklarda yetişen kamışlar, Avrupa'ya ihraç ediliyor.


Bafra Kızılırmak Deltası'nda irili ufaklı 9 göl ve Terme ilçesindeki Akgöl ile Simenit Gölü, köylünün gelir kapısı oldu. Her yıl çeşitli firmalar, gölün içindeki kamışları biçen köylülere bağ başına 1 TL ödüyor.

9 göl etrafında bulunan yaklaşık 20 köyün yıllık gelirinin büyük bir bölümünü kamış ticareti oluşturuyor. Bafra ve Terme'den yılda 300 bin bağ Avrupa'ya ihraç edilirken, bölgeye 2 milyon TL'lik kazanç sağlanıyor. Özellikle Almanya, İsveç, Hollanda ve İrlanda'ya ihraç edilen kamışlar, çatı örtüsü, süs ve ısı yalıtımında kullanılıyor.


Türkiye'de kullanım alanı bulunmayan ve Mersin Limanı'ndan Avrupa'ya gönderilen kamışlar, yurt dışında büyük ilgi görüyor. Kamışlar, ilk durakları Avrupa ülkelerinde işlenerek tüm dünyaya dağıtılıyor.


Köylüler Kızılırmak Deltası'nda izinle sazlık kesimi, kurama işlemi ve balyalama çalışması yaparken, yaklaşık 150 bin balya yapmayı başardıklarını belirten Erdal Yıldırım, bu işleminin ardından kamışların Mersin'e gönderileceğini kaydetti. Yıldırım, bölgedeki köylülerin geçim kaynağı kamışa Avrupa ülkelerinin talebinin yüksek olduğunu belirtirken, Mustafa Kurt ise, kamış toplama ve balyalama işleminin zahmetli olduğunu, kışın toplanan kamışların yazın balyalandığını söyledi.
 

İha
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 14:03:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?