2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Ayçiçeği ekili alanlar azaldı

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Karadenizbirlik) Genel Müdürü Ünal Erarslan, bölgelerinde geçen yıla göre bu yıl ayçiçeği ekili alanlarda yüzde 30-35 oranında azalma olduğunu söyledi.


Türkiye genelinde ayçiçeği ekili alanlarda azalma olduğunu belirten Erarslan, Trakya bölgesinde yüzde 10, Karadeniz Bölgesi'nde de ortalama yüzde 30-35 oranında düşüşün olduğuna dikkat çekti. Dünya genelinde önde gelen ayçiçeği üreticilerine bakıldığında Bulgaristan, Rusya, Ukrayna ve Arjantin genelinde yüzde 10 oranında ekili alanlarda bir daralma olduğunu açıklayan Genel Müdür Ünal Erarslan, "Tabii bu yılki ekim alanlarının daraldığı, ayçiçeği rekoltesinin geçen yıldan daha az olacağını gösteriyor.


Ancak, hava şartları bu yıl daha iyi olması nedeniyle geçen seneye göre verim biraz daha yüksek olur. Ama yine de rekoltenin geçen yıla göre düşük olması bekleniyor. Ekim alanlarının daralmış olmasının en büyük sebebi ayçiçeği üreticisinin beklediği fiyatı bulamamış olmasıdır. Ayrıca, yağlı tohuma verilen destekleme primleri bir önceki yıla göre yüzde 10 düşürüldü" dedi.
Yağlı tohumun, Türkiye'nin açığı olan bir ürün olduğunu, bu açığın yurt dışından ithalat yoluyla karşılandığını ifade eden Erarslan, destekleme priminin artması beklenirken, 2008 yılında destekleme primlerinin düşürüldüğüne dikkat çekti.

"YAĞLI TOHUMDA 2 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT"
Ürünün piyasa fiyatının bir önceki yıla göre düşük olmasından dolayı bir kısım ayçiçeği üreticisin yağlı tohumdan kaçtığını, bunun da ekili alanlarda daralmaya yol açtığını kaydeden Ünal Eraslan, net rekolte miktarlarının ilerleyen aylarda kesin belli olacağını dile getirdi. Genel Müdür Erarslan, "Şu anda bizim tespitimiz sadece ekili alanların Türkiye'de ve dünyada daralma ve buna bağlı olarak rekoltenin düşük olacağı yönündedir. Ancak bir beklentimiz rekoltenin düşük olduğu yıllarda fiyatta artış olur.
Bu doğru bir denklemdir her zaman. Rekolte yüksek olduğunda ise fiyat düşük olur. Ancak ekonomik kriz olduğundan dolayı denklem şaşabilir. Rekolte düşmesine rağmen rekolte çıkmayabilir de. Normal şartlarda rekoltenin artmasını bekliyoruz. Petrolden sonra Türkiye, en yüksek dövizi yağlı tohumda ödüyor. Türkiye geçen yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yağlı tohum ithalatı gerçekleştirdi" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 14:22:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?