6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Ayçiçeği üreticisi umutlu

Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Karadenizbirlik) geçen yıl 52.5 YKr olarak açıkladığı ayçiçeği taban fiyatını 2008 yılında 800 YKr'ye çıkardı.

Ülke genelinde 550 bin hektarlık alanda yıllık 1 milyon ton ayçiçeği ham yağı üretimi yapılırken, 2007 yılında aşırı kuraklık nedeniyle rekolte 350 bin tona düştü. Üretim azlığı yağ fiyatlarını tavan yaparken, piyasada halen ham madde sıkıntısı çekiliyor.

Kuraklık nedeniyle büyük sıkıntılar çeken üreticiler ve alıcılar yağ üretiminde sekteye uğrarken, ürün azlığı üreticiye fiyatların yükselmesi olarak yansıdı. 2008 yılından umutlu olan üreticiler ise üretimin 2 katına çıkacağını tahmin ediyor. Geçen yıl
kilogram başına 52.5 YKr fiyat veren Karadenizbirlik, taban fiyatı 2008 yılı için 800 YKr olarak açıkladı. Birlikten yapılan yüzde 52'lik artışın üretim kapasitesine büyük katkı sağlayacağı belirtilirken, piyasada fiyat kendiliğinden yükseliyor.

Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Çukurova bölgelerindeki 21 kooperatifi ile üretici ortaklarına tarımsal destek sağlayan bir kooperatifler üst birliği olan Karadenizbirlik'in 70 binin üzerindeki üretici ortağına bulunduğunu hatırlattı.

Erarslan, kuraklığın ayçiçeği yağı fiyatlarını yükselttiğini ve şuan piyasada ham madde sıkıntısı yaşandığı, fiyatların tavan yaptığını söyledi. Ürün azlığı nedeniyle 2008 yılında üretici sayısının ve ekim alanının artacağını belirten Erarslan, ilklim şartlarının ayçiçeği üretimi açısından verimli geçeceğine inandıklarını kaydetti.

Ürün artışının ikiye katlanacağını ifade den Erarslan, "Artış iç piyasaların yağ ihtiyacını karşılayacağını düşünüyoruz. Türkiye dahil tüm dünya piyasalarında ve yağ sanayilerinde ayçiçeği kıtlığı yaşanıyor. Fiyatlar son bir ayda yüzde 25 oranında arttı. Geçen ay 19 YTL olan hammadde kilogram fiyatı 25 YTL'ye kadar çıktı. Fiyatlar daha da artacak gibi" dedi.

Geçen yıl 52.5 YKr verdikleri taban fiyatını bu yıl 80 YKr olarak açıkladıklarını dile getiren Erarslan, bu yıl 80 YKr olarak belirlediklerini; ama fiyatın piyasada yükselmeye devam ettiğini dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 13:06:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?