2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Ayçiçek alım fiyatı belirlendi

Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan, birliklerinin 2009/2010 alım kampanyasında ayçiçeği ürününe 0.70 TL/Kg avans fiyat belirlediğini, ürün alım bedelleri üzerinden üreticiye peşin ödemede bulunulacağını açıkladı.


2009 yılında bölgelerinde ayçiçeği üretiminde geçen yıla göre verim artışı görülmesine rağmen ekim alanlarındaki azalmanın, rekoltenin düşük gerçekleşmesine yol açtığını belirten Ünal Erarslan, "Bununla beraber büyük ölçüde ithalata ve ithal fiyatlara bağlı olarak oluşan iç piyasada, geçen sezona göre ithal fiyatlar önemli ölçüde düşmüş, dolayısıyla çiftçi nezdinde ayçiçeği için beklenen fiyat oluşmamıştır.

21 kooperatifi ve alım merkezleri ile Karadeniz, İç Anadolu kısmen Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinden alım yapan birliğimiz, piyasada oluşan fiyat değişimlerinden üreticinin olumsuz etkilenmemesi için tarımsal girdi temininde, ürün alımında ve fiyatların belirlenmesinde gerekli özeni göstermektedir" dedi.


Birliklerinin bugüne kadar verdiği nihai fiyatlar ile serbest piyasada her zaman üretici lehine rol oynadığına, üreticinin mağdur olmaması için azami gayret sarf ettiğine dikkat çeken Erarslan, "Birliğimiz 2009/2010 alım kampanyasında ayçiçeği ürününe 0.70 TL(70 kuruş)/Kg avans fiyat belirlemiş olup ürün alım bedelleri üzerinden üreticiye peşin ödemede bulunacaktır.

Bu çerçevede birliğimiz gelişmeleri dikkate alarak, piyasada daha yüksek bir fiyat oluşması halinde ortaklarına ilave fiyat farkı ödemesinde bulunacaktır. Yıllardır istenen artış sağlanamayan yağlı tohum bitkilerinde uygulanan prim desteğinin artırılması ve erken ödenmesi üretim artışı için kaçınılmazdır" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2009 Pazartesi 15:33:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?