2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Bafra'da köylüler atık tesisini karşı

Samsun'un Bafra ilçesine bağlı Doğankaya köylüleri, Katı Atık Tesisi'nin, köylerine ait ormanlık alanda yapılmasına tepki gösterdi. 

Bafra'ya bağlı Doğankaya, Şeyhulaş, Gazibeyli, Derbent, Dededağı'ndan gelen vatandaşlar, Doğankaya köy meydanında toplandı. Köylerine ait olduğunu ileri sürdükleri ormanlık alana Katı Atık Tesisi yapılmasını protesto eden köylüler, "Ormansız Vatan Olmaz", "Ağacı Kesmek İnsanı Öldürmek Gibidir", "Köylerimize Çöplük İstemiyoruz" şeklinde dövizler taşıdı. Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde basın açıklaması okundu. Köylüler adına basın bildirisi okuyan Ramazan Keskin, "Çok yakında bu güzel köyler, bu havası temiz köyler, bu cennet köşe olan köyler, suyu içilmez, havası koklanmaz ve yaşanmaz bir cehennem köşesi olacaktır. Bizleri idare eden büyüklerimiz bizlere, yani burada doğup, burada büyüyüp, buralar da evlenen ve buralarda yaşlanan bizlere sormadan bizim köylerimizi çöplük yapacaklar" dedi. 

Bu güzel manzara içerisinde 5 milyon ağaç kesileceğini, yeşil alanın tahrip edileceğini ifade eden Ramazan Keskin, "Mavi suyumuz kahverengine dönüşecek. Yeşil ormanlarımız ise gri binalar ile kaplanacak. 150 bin nüfuslu Bafra halkı, bu çöp dökülen yerlerden yer altına sızan sular yüzünden, yağan yağmurların bu çöp dağından dolayı kirlenmesinden ötürü içme sularına karışacak ve Bafralı pis ve asitli su içecek. Bu çöp dağı zamanla Kızılırmak Deltası'na da zarar verecek. Yeşil Bafra Ovamız bundan 50 sene sonra kitaplara gri Bafra Ovası diye geçecek" diye konuştu.
Doğankaya köyü muhtarının olan bitenden haberi olduğu, fakat köylüyü bu konuda bilgilendirmediğini söyleyen köylüler, eyleme de gelmeyen muhtara tepki gösterdiler.
 
Türkiye'de ağaç dikme kampanyası başlatıldığını hatırlatan köylüler, "Ağaç Kesilmez Dikilir", "Orman Bizimdir, Bizim Olacak", "Köyümüze Çöplük İstemiyoruz", "Ormana Uzanan Eller Kırılsın" şeklinde slogan attılar. TEMA Bafra Temsilcisi Süleyman Özata, "Köylülerin ıstırabını anlıyor ve onları destekliyorum. Buradan doğanın sesi yükseliyor. 

Türkiye'deki 370 bin TEMA gönüllüsünün bu haklı eyleminizde yanınızda olduğunu belirtmek istiyorum" dedi. Yapılması planlanan Katı Atık Tesisi'nde; Bafra, Alaçam, Yakakent, 19 Mayıs ilçeleri ve Doğanca, Çetinkaya, İkizpınar beldeleri ile Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) çöpleri toplanıp ayrıştırılacak.

iha
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 13:50:53
Güncelleme :2 Şubat 2009 Pazartesi 13:58:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?