5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Bafra'da tütün şenliği

Samsun'un Bafra İlçesi'nde, Bafra Ziraat Odası tarafından Türkiye'de ilk defa düzenlenen 'Bafra Tütün Şenliği'nde yapılan yarışmada dereceye giren kaliteli tütün üreticileri ödüllendirildi. 

Bafra Belediyesi Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen 'Bafra Tütün Şenliği'ne, Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş, Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, Bafra TSO Başkanı Rızvan Aksoy, Bafra İlçe Emniyet Müdürü Kemal Yayla, Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necdet Çamaş ve çok sayıda tütün üreticisi katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından başlayan Bafra Tütün Şenliği'nde açılış konuşması yapan Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, tütünün tarım sektöründe rekabet gücünün geliştirilmesi için Türkiye genelinde ilk olarak tütün şenliği düzenlediklerini söyledi.
OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necdet Çamaş, organize komitesi ve jüri üyelerine teşekkür ederek, "Ülkemizde tütün üretimi adına 364 gün boyunca çile çeken ve üretimlerini her an kendi el emeği ve göz nuru ile yapan tütün çiftçimizle ülke yetkililerini bir araya getirmektir. Yani 364 artı 1 gün işte o gün Bafra'da tütün şenliğidir" dedi. 

Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş, tütün üzerindeki müeyyidelerin, üreticiyi sıkıntıya soktuğunu vurgulayarak, “Biz tütünü iç piyasada harcayarak değil, dış piyasaya satarak tütüncülüğümüzü koruruz" diye konuştu. Bafra Kaymakamı Bekir Dınkırcı ise, Bafra'nın 1920 yıllarında tütünle tanıştığını ve günümüze gelene kadar 100 köyde tütüncülük yapıldığını belirterek, "Bafra'da geçen sene 7 bin hektarlık üretim bu sene 6 bin 500 hektara düştü. Her türlü üretimde ilk olarak toprak tahlilini sorgulamak zorundayız" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Türkiye'de ilk defa Bafra İlçesi'nde, tütüne sahip çıkma ve sosyoekonomik meseleye katkıda bulunma amacıyla, organize edilen 'Bafra Tütün Şenliği'nde, Türk Köyü'nden Akgün Türkoğlu, 100 üzerinden 99 puan alarak yarışmanın 1.'liğini kazandı. İlk 5 yarışmacının ödüllendirildiği Bafra Tütün Şenliği'nde 18 kişilik jüri değerlendirmesi sonucu Hacıoğlu Köyü'nden Akbey Yaz 98 puanla 2., Asar Köyü'nden Hasan Şahin 96 puanla 3., Gökçekent Köyü'nden İhsan İpek 95 puanla 4., Ortadurak Köyü'nden Ferhat Önder de 94 puanla 5. oldu. 

Yarışmanın 1.'sine 20 çeyrek altın, 2.'ye tütün makinesi, 3.'ye 3 altın verildi. Yarışmada ilk 5'e giren üreticiler, Ziraat Bankası Bafra Şubesi tarafından 100'er YTL para ile ödüllendirildi.
iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2006 Perşembe 19:15:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?