6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Bafralılara müjdeli haber

Samsun'un Bafra ilçesinin en önemli sorunu olan içme suyu probleminin çözümü için Bafra Belediyesi, MPE Mühendislik Dış Tic. A.Ş. ile sözleşme imzaladı.


MPE Mühendislik Dış Tic. A.Ş.'nin 6 aylık bir çalışma sonrası kuracağı ve Türkiye'de sadece Kırıkkale Belediyesi'nde bulunan Ters Osmoz İleri Teknoloji Arıtma Tesisi devreye girdiğinde günlük 35 bin metreküp su arıtılıp içilecek seviyeye gelecek. 12 milyon YTL'ye ihale edilen tesisin 200 metreküp kapasiteli pilot tesisi 1 ay sonra devreye girecek ve değişik noktalarda Bafralılara ulaştırılacağı bildirildi.


Bafra Belediyesi Büyükpark Cumhuriyet Salonu'nda sözleşme töreni düzenlendi. Törende konuşan MPE Mühendislik Dış Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Papuçcu, kurulacak tesisin şu an sadece Kırıkkale'de olduğunu söyleyerek, yaklaşık 6 ay sonra 35 bin metreküp/gün kapasiteli tesisi işler hale getireceklerini ifade etti. Tesisin işler hale geldikten sonra bir yol boyunca kendilerinin işleteceklerini belirten Papuçcu, Bafralıların her anlamda kaliteli bir içme suyuna kavuşacaklarını kaydetti.


Törende konuşan Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş de arıtılacak suyun dünya standartlarında olacağının altını çizerek, 2004 yılından beri devam eden bir süreçte içme suyu noktasında çalışmalarının olduğunu vurguladı. "Geçmişini bilmeyen geleceğini kuramaz" diyen Neiş, 2004 yılı öncesi ilçeye kazandırılan tesisin bir sayfalık teknik şartname ile ihale edildiğini, şu anda bir kitap kalınlığında bir şartname ile Bafra'nın en önemli sorununu kalıcı şekilde çözme aşamasına geldiklerini ifade etti. Samsun'dan Bafra'ya içme suyu getirme ve Ozon Çayı'ndan suyu arıtarak Bafra'ya aktarma çalışmalarının da 4.5 yıldır devam ettiğini hatırlatan Neiş, gerek maddi gerekse vakit anlamında bu alternatiflerin değerlendirilemediğini dile getirdi. MPE Mühendislik Dış Tic. A.Ş. ile anlaştıkları sistemin Bafra'nın en önemli sorununu kalıcı olarak çözeceğinin altını çizen Neiş, suyun 30 gün sonra kurulacak pilot tesisle Bafralılara değişik noktalarda ulaştırılacağını söyledi.

Başkan Neiş, "Ülkemizin en büyük ilçelerinden biri olan Baframızın en köklü sorunlarından biri hepimizin bildiği gibi içme suyu konusudur. İlçemizde 1953 yılında içme suyu şebekesi yapılarak Emirefendi Mahallesi'nde açılan bir adet kuyu ile halkın ihtiyacı olan suyun dağıtımına başlanmıştır. Burada içme suyu sorunun uzun bir geçmişe dayandığını ifade etmek gerekir. Öyle ki, İller Bankası Şehircilik İşleri Müdürlüğü'nce 1965 yılında hazırlanan raporda bu sorunun altı çizilmiş, önlem alınmaması halinde günlük yaşantıyı olumsuz etkilediği ifade edilmiştir. Sorunun günümüze yansıması ve rakamsal verilerdeki devasa değişikli bilmeniz açısından sizlere söz konusu rapordan kısaca bahsetmek istiyorum.

Raporda 1965 yılı Bafra nüfusunun 26.315, günümüzde merkez nüfusumuz 85.325'dir. 1965 yılında Bafra'daki abone sayısı 1920,günümüzde ise 38.968'dir.1965 yılında Bafra'da bulunan meskenlerin sadece yüzde 33,3'ünün şehir suyunu kullanamamasının yanında günümüzde bu oran yüzde 100'dür. Raporda 'Bafra'da yeraltı su seviyesi yakın olduğu için ayrıca evlerde kuyu suyundan istifade edilmekte ise de Jeolojik raporda belirtildi gibi pis su karışan bu gibi suların kullanımı sakıncalıdır' ifadesi ise dikkat çekicidir. Bafra'nın kuruluşundan günümüze sorunlar arasında ilk sırayı alan su büyük bir mesele olarak duruyordu. Bu konuda yapmış olduğu çalışmaların sonucunda Bafra Belediyesi, musluklardan sadece su akıtmakla kalmayıp, akıtılan bu suyun dünya standartlarında bir kaliteye ulaşmasını da sağladı” şeklinde konuştu.
Törene, Samsun İl Genel Meclisi ile Bafra Belediyesi Meclis üyeleri, daire amirleri, siyasi partilerin temsilcileri ve muhtarlar da katıldı.

İha
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 09:09:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?