2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Bahar 3 kişiye hayat verdi

Ordu'da beyninde tümör nedeniyle hayatını kaybeden 15 yaşındaki Bahar Baş'ın organları 3 kişiye hayat verdi.


Ordu Devlet Hastanesi'nde beyninde tümör olan Bahar'ın geçen hafta beyin ölümü gerçekleşmesi üzerine ailesi tarafından organları bağışlandı.

Baş ailesi hastane yönetimi ile görüşerek, kızlarının organlarını bağışlamak istediklerini bildirdi.

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı'nın organizasyonunda durum Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'ne bildirildi. OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sarıkaya ve Yrd. Doç. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, Bahar'ın böbreklerini başarılı bir ameliyat ile
aldı. Alınan böbrekler 1 gün sonra, böbrek nakli bekleyen Hasan Yıldırım (30) ile Havva Civelek'e haber verildi ve aynı gün içinde ameliyatları yapıldı. Bahar'ın 2 böbreği Samsun'a gelirken, karaciğerinin ise Erzurum'a gönderildiği bildirildi.
Yaklaşık 6 gün önce ameliyatla böbrek nakli yapılan Hasan Yıldırım, "12 yıldır böbrek organ nakli bekliyordum. Bir telefonla hayatım değişti. Organ nakline ihtiyacım vardı. Şimdi çok iyiyim. Emeği geçen herkesten Allah razı osun. Bize organlarını veren kişinin ailesine de özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bunun yaygınlaşmasını istiyoruz" dedi.


Çok mutlu olduğunu dile getiren Havva Civelek, 7 yıldır böbrek tedavisi gördüğünü söyledi. Artık yaşama daha çok sarıldığının altını çizen Civelek, "Böyle bir şeyin olmasını hiç beklemiyordum. Şansım olmaz derdim. Organ naklinin olacağını duyduğum zaman ağladım ve şimdi çok mutluyum. Bahar kardeşimizi Allah ahiret hayatında bunaltmaz inşallah. Ailesine de ayrıca çok teşekkür etmek istiyorum. Organ nakli yaygınlaşmalı çünkü bizim gibi organ nakli bekleyen binlerce kişi var" diye konuştu.


Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak Ordu'da ki hastaneden organları aldıklarını dile getiren OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Yrd. Doç. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, 2 böbreği aldıktan sonra üniversiteye geri döndüklerini açıkladı. 26 Şubat Perşembe günü de 2 hastaya böbrek nakli yapmak üzere ameliyata aldıklarını kaydeden Yakupoğlu, "Başarılı bir şekilde böbrek nakillerini yaptık. Ameliyat 2.5 saat başarılı bir şekilde sürdü.

Ameliyattan sonra hastalarımız 6. günde ve gayet sağlıklı. İnşallah hastamızı
en kısa ede taburcu edeceğiz. Organ naklinin artırılmasında çok büyük fayda var. Sadece Samsun'da bin civarında hastamız var. Bu yıl verilere baktığımızda Türkiye'de 55 bin böbrek hastası var. Türkiye'de diyaliz için harcanan para ise yılda 1.5 milyar dolar civarındadır. Biz bu hastalara organ nakli yapabilirsek hem yaşam sürelerini uzatıyoruz hem de tedavi masraflarını 3'te 1 oranında azaltmış oluyoruz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2009 Çarşamba 17:56:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?