2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Bakan'a fahri doktora

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a, uzay ve ulaştırma alanına yaptığı katkılardan dolayı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Senatosu tarafından fahri doktora verildi.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık Kulübü'nün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 90. yılı anısına düzenlediği, "1. Samsun Gökler Sempozyumu"na Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, PTT Genel Müdürü Osman Tural katıldı.
OMÜ Güzel Sanatlar Bölümü öğrencilerinin konserinin ardından OMÜ Rektörü Hüseyin Akan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a fahri doktora belgesi takdim edilip cüppesi giydirildi. Konuşma yapan Bakan Binali Yıldırım, ulaştırma ve uzay çalışmaları hakkında bilgi verdi.


Türk havacılık sektörünün büyük gelişmeler gösterdiğini belirten Binali Yıldırım, uluslararası alanda Türkiye için 2015 yılında ön görülen 55 milyon vatandaşın uçuş potansiyelini 5 yıl erkenden yakaladıklarına dikkat çekti. 2002 yılından itibaren sadece 2 merkezden 23 noktaya sefer yapıldığını, tek hava yolu şirketi bulunduğunu belirten Yıldırım, 5 hava yolu şirketinin, 7 merkezden 43 noktaya uçuş yapmaya başladığını, 48 bin olan çalışan sayısının, 100 bine ulaştığını kaydetti. Yolcu sayısı 8 milyon 700
bin iken, 34 milyona geldiğini, iç ve dış hatlarda 74 milyon 500 bin yolcuya erişildiğini ifade eden Yıldırım, hava yolunun halkın yolu haline döndüğünü vurguladı.


Havacılık sektörünü yapılan yatırımlara değinen ve kamu harcamalarının yetersiz kalacağını ifade eden Yıldırım, havayolu hizmetlerine Yap-İşlet-Devret modeli ile 1.5 yılda 1.5 milyar dolar yatırım yapıldığını, kapasiteyi 49 milyondan, 105 milyon insana çıkarıldığını, dünyada Türkiye'nin projesinin örnek olduğu bilgisini verdi. Yıldırım, dünyadaki 45 milyar dolarlık bakım ve onarım hizmet piyasasının ilk etapta 1 milyar dolarını Türkiye'yi çekmeyi hedeflediklerini anlattı.
Türkiye'de 22 ülkeden gelen pilotlara eğitim verildiğini ifade eden Yıldırım, yetişmiş pilot konusunda sıkıntıların olduğunu dile getirdi. Yıldırım, "Şuan yabancı pilot kullanarak ihtiyaçlarımızı gideriyoruz. Bizim pilot bakımından sıkıntımız yok. Sadece Türk eğitimi almış yeterli uçuş saatini sahip kaptan sıkıntımız var. Değişik tiplerde yani büyük boy uçak kullanacak pilot yok. Hızlandırılmış eğitimlerle olacak iş de değil. Mesleki deneyim ve uçuş saati doldurulması gerekli" dedi.
Samsun'la ilgilide müjde veren Yıldırım, 19 Mayıs ilçesindeki TEKEL depolarının sivil havacılık yüksek okulu için yapımı için tahsisinin onaylandığını, Alaçam'da TEKEL'e ait arsada lojistik yüksek okulu kurulması için onayın çıktığını kaydetti. Rusya Nazorazgil Limanı ile Samsun Limanı arasında feribot seferlerinin başlayacağını, ro ro seferlerinin artırılacağını vurguladı.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'nin geleceğe taşınması ve gelecek adımlarının bilgi ve birikim ile sürdürülebilir teknoloji ile olacağını söyledi. Artık beyin göçü kaybının bileme yapılan yatırımlarla tersine döndüğüne dikkat çeken Demir, dünyada üniversiteler ülkesi olma yolunda emin adımlarla ilerlendiğini kaydetti. Demir, OMÜ bünyesinde 4 yıllık havacılık fakültesinin kurulmasının ise sağlanacağını belirtti. Daha sonra OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Bakan Yıldırım ve Demir'e
plaket takdim etti. 3 gün sürecek sempozyumun açılışına, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Samsun Milletvekilleri Suat Kılıç, Ahmet Yeni, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 18:32:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?