6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Bakan'dan tiyatro sözü

Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin açılışında, emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın librettosunu yazdığı "Şehitler Oratoryosu" seslendirildi.


Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin açılışı nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi'nde tören düzenledi. Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Opera ve Balesi'nin çağdaş Türkiye'nin yüzü olduğunu söyledi. Bakan Günay, "Onlar bizi bütün dünyada temsil ediyorlar" dedi.
Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin kısa sürede çalışmalarını tamamladıklarını ve kurduklarını ifade eden Bakan Günay, "Samsun gibi bir kültür ve turizm şehrine aday olan bu kentin tiyatrosu yok. Bu yılın sonunda Samsun Devlet Tiyatrosu'nu hep birlikte açacağız. Burası bir kültür şehri, üniversite şehri, çalışmalarımızı Karadeniz'in en büyük şehri olan Samsun'da sürdüreceğiz'' diye konuştu.


Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Prof. Rengim Gökmen ise, bir şehirde sanayileşmek ve üretimi artırmanın kültürel ve eğitim sağlanmadan olmayacağını vurguladı. Opera ve balenin bir ülkede, bir şehirde gelişmişliğin kıstaslarından olduğuna dikkat çeken Gökmen, opera ve balenin bir sanat fabrikası, Samsun'un da Karadeniz'in kültür başkenti olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü sanatçıları, bestesi Hasan Niyazi Tura'na ait, librettosunu emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın yazdığı, orkestra şefliliğini Prof. Rengim Gökmen, koro şefliğini Caner Ruhselman ve Çocuk Korosu şefliğini Ahter Destan'ın yaptığı ''Şehitler Oratoryosu''nu seslendirdi. Oratoryonun bitiminde Bakan Günay, Orgeneral Aytaç Yalman ve besteci Hasan Niyazi Tura'na plaket verdi. Daha sonra Samsun Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Yaşar Doğu Kız Yetiştirme Yurdu'nda kalan çocukların yaptığı resim ve el işi sergisini gezen Bakan Günay, yurtta kalan kızlara, kendilerinin yaptığı el işi ürünlerinden satın alarak boyunlarına taktı. Birkaç tane tablo da satın alan Bakan Günay, tabloları da çocuklara hediye etti.

..
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 04:36:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?