6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Bakıma muhtaçlar mağdur edilmiyor

Samsun'da bakıma muhtaç engelli vatandaşların evinde bakımının sağlanması için devlet her ay artan oranlarla 1 milyon 178 bin YTL ücret ödüyor.


2005 yılında çıkartılan 5378 Sayılı Özürlüler Yasası'na 2006 yılında yapılan ek yönetmekle Türkiye genelinde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde, kendine bakamayacak zaruri ihtiyaçlarını gideremeyecek engellilerin ücret karşılığında yakınları tarafından evinde bakılması, evde bakacak kimsesi olmayan bakıma muhtaç engellilerin ise devle ve özel bakım evlerinde bakımlarının üstlenilmesine yönelik çalışma başlatıldı.
Türkiye genelinde yürütülen çalışma kapsamında Samsun'da 4 bin 522 müracaat gerçekleştirildi, detaylı bir incelemenin ardından 2 bin 676 engellinin evinde akrabaları tarafından bakımı onaylandı. 506 kişinin talebi reddedildi, 75 kişi vefat etti, 11 kişi il dışına taşındı, 713 kişinin incelemesi sürdürülürken, 517 dosyanın heyete dağıtımı bekliyor, 143 engeli ise bakım kuruluşlarına yönlendirildi. Bakımı üstlenen bireylere 457 YTL tutarında asgari ücret ödenirken, artarak devam eden rakamlarda ağustos ayında 1 milyon 114 786 YTL, eylül ayında ise 1 milyon 178 bin 854 YTL ödeme yapılacak. Ödenek olmadığı için ise 2 aydır hak sahiplerine ödemeye yapılmıyor, ödenekler geldiği takdirde ödeme işlemleri gerçekleştirilecek.
Samsun İl Sosyal Hizmetler Müdürü Muzaffer Çelik, aşırı derecede müracaat olduğunu, özellikle şartlara uygun olmayan insanların müracaatlarının çalışmalarının uzamasına neden olduğunu ve vakit kaybı oluşturduğunu söyledi.
Öncelikli olarak engellilerin evinde bakımı öngördüklerini, evde bakım için 24 saat esasına uygun bir şekilde engelli kişinin akrabalarından başvuru kabul edildiğini belirten Çelik, "Müracaat geldiği zaman öncelikli olarak belirli formatlara uygun evrakların tamamlanarak beyanda bulunulmasını istiyoruz. Tespit edilen devlet hastanelerinden ağır özürlü olunduğuna dair raporun olmasını şart koşuyoruz. Tüm evraklar tamamlandıktan sonra oluşturduğumuz 11 heyetten temsilciler yerinde inceleme yapıyor. Onlar ağır özürlülük durumunu tespit ederse ücret ödenmeye başlanıyor. Şayet evde engellinin bakım şartlarının iyileşme imkanı varsa o yerine getirilir ve ücret ödenmiyor. İstismara fırsat vermemek için uzmanlarımız her türlü incelemeyi detaylı bir şekilde yerine getiriyor ve belirli periyotlarda kontroller yapılıyor" dedi.


40 personelin çalışmada görevli olduğunu ve uygulamada Türkiye ortalamasının yaklaşık yüzde 45 oranında iken, Samsun'da uygulamanın yüzde 75 seviyelerinde olduğunu ifade eden Çelik, çalışmaların 2 ay içerinde tamamlanarak rutin çalışma formatına geçilmesinin planlandığını kaydetti. Ücretlerin ödenmesi konusunda 2 ay aksama olduğunu vurgulayan Çelik, hak sahiplerinin haklarının devam ettiğini, ödenek gelemsi halinde banka hesaplarına ödemelerin yatırılacağını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 12:36:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?