2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Bakırcılık teknolojiye direniyor

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde üretilen ve her geçen gün ustaları azalan, düğün yemeklerinden cenaze suyunun ısıtılmasına, salçadan pekmez yapımına kadar pek çok işte kullanılan büyük bakır kazanlara rağbet azaldı.


Samsun'un Vezirköprü ilçesinde 50 yıldır kalaycılık ve bakır kazan ustalığı yapan Namık Sağlam(60), Vezirköprü'nün dağ köylerinden aldıkları siparişlerle idare ettiklerini belirterek, dede mesleği olan kalaycılığı ve bakır kazan ustalığını güç şartlarda sürdürdüğünü ifade etti. Sağlam, "Eski rağbet kalmadı, bakırcılık sönmek üzere, emekli maaşım olmasa halimiz kötü. Bakırcılık ve kalaycılık mesleğinin kaybolmaması için güç şartlarda da olsa bu işi sürdürmeye devam ediyoruz" dedi.


Bir günde bir kazan, bir saatte de bir tepsi yapabildiğini söyleyen Sağlam, bakır kazana olan rağbetin azalmasının, mesleğin de kaybolmasına neden olduğunu ifade etti. Bakır kazanların kullanımının azaldığını belirten Namık Sağlam, "Yetiştirmek için çırak bulamıyoruz. Korkarım bizden sonra ilçede kazan yapacak hiç kimse kalmayacak" diye konuştu.


Sağlam, teknolojik yenilikler bakır kazanlara olan rağbeti azalttığını, buna rağmen bazı çevrelerde geleneksel yaşam tarzının devam etmesi nedeniyle azda olsa bakırcılık ve kalaycılığın ayakta tutulduğunu dile getirdi.

İha
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 13:39:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?