2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Bal ne kadar doğalsa değerlidir

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Güler, balın poleninin alınmaması, kristalleştirmeyi geciktirecek bir madde ilave edilmemesi ve ısıtılmaması gerektiğini belirterek, "Bal ne kadar doğal olursa o kadar değerlidir" dedi.


İl Tarım Müdürlüğü ve Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin işbirliğinde üreticilere yönelik 'Arıcılık' konulu konferans düzenlendi. Canik Belediyesi Düğün Salonu'nda yapılan konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Ahmet Güler, balın doğal bir gıda olduğunu vurguladı. İnsanların balı 'şifa veren madde' olarak gördüklerini dile getiren Güler, "Bunun en büyük etkeni ise balın doğal olmasıdır. Bu anlamda bal ne kadar doğal olursa o kadar değerlidir. Son yıllarda çevre kirliliği başta olmak üzere aşırı gübre kullanımı hem arıları hem de üretilen ürünün niteliğini ve kalitesini olumsuz yönde etkilemiştir. Kaliteyi ve niteliği belirleyen bir diğer olumsuzluk ise bazı uygulamalardır. Balın kalitesinde başta çiçek ve iklim şartları ile balın işleme, üretim, aynı zamanda saklama şekli de çok önemlidir. Bütün bu durumlar balın şeklini ve kalitesini etkileyen şartlardır. Bal, bal dışında herhangi bir gıda maddesi içermemelidir. Balın içerisinden herhangi bir madde eksiltilmemelidir. Balın poleni
alınmamalıdır. Kristalleştirmeyi geciktirecek bir madde ilave edilmemelidir. Bal ısıtılmamalıdır. Bunlar balın kaliteli olması gereken durumlardır. Çok önemli konudur. Çünkü, insanların tüketimine sunuluyor" diye konuştu.
Balda kalite konusunda üreticileri uyaran Güler, kaliteyi bilmek zorunda olduklarını, dünyada bal tüketicisi ve üreticisi ülkeler için artık herhangi bir balın önemli olmadığını, sadece kaliteye önem verildiğini ifade etti.
Konferansa İl Tarım Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Müdürü Ali Korkmaz, Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Kukula ve çok sayıda bal üreticisi katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 15:41:06
Güncelleme :10 Mart 2009 Salı 16:26:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?