6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Barajlarda doluluk oranı yükseliyor

Yeşilırmak ve Kızılırmak üzerinde kurulu bulunan barajlardaki su doluluk oranının şu an normal olduğu ve karların erimesiyle daha da yükseleceği bildirildi.

Geçen yıl Türkiye genelinde aşırı kuraklık nedeniyle su sıkıntısı yaşanırken, önlemler şimdiden alınmaya başlandı. Baraj ve göletleri dolduran akarsularda sorun bulunmazken, yüksek kesimlerdeki aşırı kar yağışı, baraj ve göletlerin dolmasını sağlayacak. Şu an Samsun'da il gelenindeki baraj ve göletlerdeki doluluk oranları ise normal düzeyde seyrediyor.

Özelikle Yeşilırmak, Kızılırmak çevresindeki ve yüksek kesimlerdeki kar oranının geçen yıla göre yüksek olması sevindirdi. Derbent Barajı'nda yüzde 91,
Antınkaya Barajı'nda yüzde 58, Çakmak Barajı'nda yüzde 75, Hasan Uğurlu Barajı'nda yüzde 57, Suat Uğurlu Barajı'nda yüzde 95 oranında doluluk sağlanırken, göletlerde ise sulama yapıldığı için oranlar düşük. Kavak Güven Göleti'nde yüzde 64, Divanbaşı Göleti'nde yüzde 76, Kozansıkı Göleti'nde yüzde 10, Karabük Göleti'nde yüzde 26, Güldere Göleti'nde yüzde 6 oranında doluluk var.

DSİ 7. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır, şu an baraj ve göletlerde doluluk oranın normal olduğunu söyledi. Nisan ayından itibaren yüksek kesimlerdeki karların erimesiyle doluluk oranlarının daha da artacağını belirten Çıtır, "Geçen yıla oranla özellikle Yeşilırmak ve Kızılırmak çevresi ve yüksek kesimlerinde daha çok kar var. Bu, baraj ve göletlerin karları eridikçe dolacağı anlamına gelmekte. Ama tedbiri kesinlikle elden bırakmamalıyız. Tasarruflu davranmaya devam etmeliyiz. Bizim tahminlerimiz 2008'de sorun yaşanmayacağı yönünde" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 13:14:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?