5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Başbakan Erdoğan Samsan'da

Samsun'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Batıpark'ta yaptırılan teleferik ve teleferikle de ulaşılan Baruthane Tümülüsleri'nin açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılışın ardından teleferikle tümülüslerin bulunduğu bölgeye giderek, aynı yerde yemek yedi. 

Başbakan Erdoğan, partisinin Tokat 2. Olağan İl Kongresi'ne katıldıktan sonra saat 20.00 sıralarında helikopterle Samsun'a geldi. Beraberinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler bulunan Erdoğan'ı helikopterin indiği Batıpark'ta Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, AK Parti Samsun Milletvekilleri Suat Kılıç, Mustafa Çakır, Musa Uzunkaya ve Mustafa Demir, Emniyet Müdürü Mustafa İlhan ve AK Parti Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş karşıladı. Başbakan Erdoğan, beraberindekilerle Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 840 bin euro'ya yaptırılan teleferiğin açılışını, "Hayırlı olsun. Çok güzel bir yatırım" diyerek yaptıktan sonra kendisine yaklaşan bir genci dinledi. Daha sonra teleferikle Batıpark'tan Baruthane tümülüslerine hareket eden ve 323 metrelik teleferik yolculuğu yapan Başbakan Erdoğan, var-gel usulü 1 gidiş ve 1 geliş olmak üzere 6'şar kişilik 2 gondolun bulunduğu sistemin Samsun'un çehresini değiştirdiğini belirtti. Başbakan Erdoğan, teleferik yolculuğunun ardından, yaklaşık 120 metre kare büyüklüğünde ve 3 odadan oluşan kral mezarının bulunduğu Baruthane Tümülüsü'nün de açılışını yaptı. Tümülüslerin bulunduğu bölgede küçük çocukları kucağına alıp seven Erdoğan, kadınlarla da sohbet etti. Büyükşehir Belediyesi'nin finanse ettiği kazı çalışması sonucu mezara ulaşılan 2. tümülüste incelemelerde bulunan Erdoğan'a, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz tarafından, Kral Mezarı'nın M.Ö. 300 ile M.S. 100'lü yıllara, Helenistik ve Roma dönemine ait olduğunun tahmin edildiği bilgisi verildi. Bu tip mezarların M.Ö. 300 ile M.S. 100'lü yıllara, Helenistik ve Roma çağlarına ait olduğunu açıklayan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Tümülüsler, kral veya benzer kişiler için yapılıyor. Mezarı ya kayayı oyarak ya da kesme taştan yaparak, üzerine toprağı yığarak anıt şekline dönüştürüyorlar. Bu şekilde krala ya da benzer kişilere layık bir mezar oluşturmuş oluyorlar. Üzerine binlerce ton toprak koyarak mezarın güvenliğini de sağlamış oluyorlar. Biz burayı halka açarak turizme kazandırdık" diye konuştu. 

Başbakan Erdoğan, tümülüslerde yapılan tesiste beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte yemek yedikten sonra geceyi Samsun Devlet Su İşleri Tesisleri'nde geçireceği ve yarın Ordu ve Samsun İl Kongreleri'ne katılacağı belirtildi.
iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2006 Pazar 04:49:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?