6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Basın mensuplarının çileli hayatı

Haber yapmak için birçok zorluğa katlanan basın mensuplarının fıtık ve diğer kas rahatsızlıklarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi.


Görevleri haber yapmak olan ve mesleklerini icra ederken birçok zorlukla karşılaşan basın mensupları, işten kaynaklanan sağlık sorunlarıyla da karşı karşıya kalıyor.

Uzun süre kamera kullanan basın mensupları bel ve boyun fıtığı, uzun süre yazı yazan muhabirler boyun fıtığı, el kaslarında deforme, kasları zorlayacak şekilde fotoğraf çeken foto muhabirleri de boyun ve bel fıtığı, diğer alanlarda çalışan basın mensupları varis, eklem ağrıları gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor.


Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Cevdet Şahin, basın mensuplarının da birçok meslek dalında olduğu gibi mesleklerine bağlı nedenlerden dolayı çeşitli hastalıklara yakalanma risklerinin yüksek olduğunu söyledi.


Meslek hastalıklarının toplumda büyük bir sağlık sorunu olarak ortaya çıktığını anlatan Şahin, bir sağlık sorunu ortaya çıkmadan önce önlem alınmasının önemli olduğunu söyledi.


Basın sektöründe çalışanların çeşitli ciddi sağlık sorunlarıyla yaşayabileceğine dikkat çeken Şahin, şöyle konuştu: "Özellikle uzun süre kamera kullanan kameramanlar bel ve boyun fıtığı riskiyle karşı karşıya. Titretmeden görüntü çekebilmek ve uzun süre omuzunda kamera taşıyanların ilerleyen yaşlarda fıtık ile karşı karşıya kalma riskleri yüksektir. Önlem amacıyla mümkün olduğunca uzun süre çekimden kaçınılmalı, geceleri çelik korse takılabilir. Gündüz takılmasını tavsiye ediyoruz ama bu mümkün olmayabilir."


Muhabirlerin de uzun süre bilgisayar kullanmaya bağlı boyun fıtığı, uzun süre klavye ve kalemle yazı yazmaya bağlı el ile bilek kaslarında deforme olabileceğine dikkat çeken Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Kaslar fazla zorlanmamalı. Bilgisayar ve koltuklar aynı hizada olmalı, boyun aşağı yukarı yapılmasının önüne geçilmeli. Ortopedik koltuklar tercih edilmeli. Yazı yazarken eller dinlendirilmeli, kaslara aşırı yükleme yapılmamalı. Uzun süre ayakta durulmamalı. Ortopedik ayakkabı tercih edilmeli.


Sırt çantası taşınıyor ise tek taraflı kesinlikle uzun süre taşınmamalı. Çantalar sırtta çift taraflı taşınmalı. Ellerde aşırı yükle uzun süre zaman geçirilmemeli, vücut dengesi mutlaka kurulmalı. Tek taraflı aşırı yüklenmelerden kaçınılmalı. Uzun süre ayakta kalanlarda ise varis ortaya çıkabilir."


Sporun önemine değinen Şahin, diğer fizik hastaları gibi basın mensuplarına da yüzme ve yürüyüşü tavsiye ettiklerini, belirli aralıklarla doktor kontrolünün şart olduğunu sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 17:54:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?