2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Başkanlar deneyimlerini paylaştı

BÜYÜKŞEHİR DENEYİM PAYLAŞIM TOPLANTISI

Konya, Kayseri ve Gaziantep, Samsun Büyükşehir Belediyelerinin sürdürdüğü 'Bilgi, Deneyim Paylaşım Toplantısı'nın 4'üncüsü Samsun'da gerçekleştirildi.

Konya, Kayseri ve Gaziantep, Samsun Büyükşehir Belediyelerinin ortak akıl, deneyim ve fikir kapsamında sürdürdükleri toplantı geniş katılımla başladı. Marin Otel'de düzenlenen toplantıya Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve belediye bürokratları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 2004 yılından bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığını, toplantılardan önemli kazançlar elde edildiğini söyledi.

Toplantıya katılan her bir ilin önemli başarı öykülerinin bulunduğunu vurgulayan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, büyük değişim ve dönüşümlerin yaşandığı illerde bürokratların birbirlerine önerilerde bulunduğunu, sorunları tartıştığını, ortak çözüm yollarının bulunduğunu kaydetti.

1980 yılı sonrasında Türkiye'nin kentlerinde değişim, dönüşüm çabalarının başladığını ifade den Yılmaz, "Büyükşehir belediye yasalarıyla büyük kentsel dönüşüm programları başladı. Yasal ve hukuki anlamda gerek nüfus başına gerekse vergilerden alınan paylarda ilave kaynaklar getiren değişim projeleri oldu. 19 yıl içerisinde dünya ile yarışan büyük kentleri oluşturabilmek için çabalar başladı. Ölçek itibariyle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa bu yarışa katıldı, Anadolu'da da yıldızı parlayan kentler oluştu. Biz iddia ediyoruz. Toplantıya katılan iller gibi bu ölçekteki kentlerimiz, büyük metropollerin içinde yaşadığı sıkıntıları aşması, derli toplu yaşanabilir kentler haline gelmesi daha kolay. Anadolu'da yeni İstanbullar, Avrupa'nın metropollerinin imrendiği kentler yapmabilirizi düşünüyoruz. Konya, Kayseri ve Gaziantep'te bugün harikalar oluşturuyor" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanları adına konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de belediyecilik hizmetlerinin batıya kıyasla geç başladığına dikkat çekti. "Bizler kısa sürede çok işler yapmak zorunda olan belediyeleriz" diyen Başkan Mehmet Özhaseki, "15-20 yılda ciddi ataklar yapıldı. Belediyeler olarak sorunların altından kalkmak zorundayız. Bizlerin birbirimize benzeyen sorunları olan belediye başkanlarıyız. Birçok sorunları tartışıyoruz. Bir projede müşavir firma ne derse onu yapmak inanmak zorundaydık. Ama bu konuda tecrübeli olan illerden bilgi alıp geldikten yabancı firmalara sonra ne paranızı kaptırırsınız ne de geri dönüşü olmayan hata yaparsınız. Ayrıca, yeni finans kaynakları bulmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Belediye başkanları daha sonra çeşitli ziyaretlerde bulundu.

BÜYÜKŞEHİR DENEYİM PAYLAŞIM TOPLANTISI
İHA
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2009 Pazartesi 16:20:02
Güncelleme :2 Kasım 2009 Pazartesi 17:19:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?