6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Başlık parası isyanı

Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Esentepe köyünde başlık parasının kaldırılmasını isteyen gençler, Kaymakam Adem Arslan'dan yardım istedi.

Vezirköprü'nün bazı köylerinde halen devam eden başlık parası uygulaması, evlenmek isteyen gençleri zor durumda bırakıyor.

Köylerine ziyarete gelen Kaymakam Adem Arslan'a köyde uygulanan başlık parası yüzünden evlenemediklerini söyleyen Esentepe köyü gençleri, zaten iş bulmakta zorluk çektiklerini, bu nedenle evlilik öncesi başlık parası talep edilmesinin kendilerini sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Başlık parasını 'çağdışı' olarak nitelendiren gençler, bazı ailelerin bu parayı bulmak için borçlandıklarını
kaydetti.

Uygulamanın sona erdirilmesini isteyen gençler, Kaymakam Arslan'dan yadım talep etti. Köyde başlık parasına son verilmesi gerektiğine işaret eden Kaymakam Arslan, "Bu önemli bir toplumsal yara. Hele bu çağda kızların bir eşya gibi görülerek satılması inanılacak gibi bir şey değil. Çocuklarınızın arasında erkek-kız ayrımı yapmayın. Onlar sizin evlatlarınız. Onların mutluluğu, sizin mutluluğunuz olmalı" diye konuştu.

Kırsal kesimde bu tür uygulamaların kalkmasının eğitimden geçtiğini vurgulayan Arslan köylülere, "Köyde başlık parasını kaldıracağınıza ve çocuklarınızın okuması için gayret göstereceğinize söz verirseniz, köyünüzün içme suyu probleminin en kısa zamanda çözülmesini için devletin bize tanımış olduğu imkanları kullanarak evlerinizdeki çeşmeden suyu akıtmak için elimizden geleni yaparız" dedi.

Bunun üzerine köyde uygulanan başlık parasının kalması için Kaymakam Arslan'a köylüler, "Yeter ki suyumuz aksın. Bizler elimizden geleni yapacağız" diye söz verdi. Köyün gençleri de verilen sözlerden dolayı Kaymakam Arslan'a teşekkür etti.

iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 18:48:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?