6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Başlık parası şikayeti

Samsun'un Vezirköprü ilçesine bağlı Sarıalan Köyü'nde oturan genç kız, sergi açılışı için köylerine gelen kaymakamdan başlık parasının kaldırılmasını istedi.


Vezirköprü'nün bazı köylerinde halen devam eden başlık parası uygulaması, evlenmek isteyen gençleri zor durumda bırakıyor. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından sergi açılışı için köylerini ziyaret eden Kaymakam Adem Arslan'ın yanına giderek, köyde uygulanan başlık parası yüzünden evlenemediklerini söyleyen 18 yaşındaki Firdes Güleç, kaymakamdan yardım istedi. Başlık parasını 'çağdışı' olarak nitelendiren Firdes Güleç, "Başlık parası yüzünden köyün kızları ve erkekleri çok güçlük yaşıyor. Bu uygulamanın sona erdirilmesini istiyoruz" dedi.


Köyde başlık parasına son verilmesi gerektiğine işaret eden Kaymakam Arslan, "En çok geldiğim köylerden bir tanesi Sarıalan Köyü. Geçen sene köyünüze ilk geldiğimde, 'Yeter ki su sorunumuzu çözün, başlık parasını kaldıracağız' diye söz vermiştiniz. Ben size verdiğim tüm sözlerimi tuttum. Yolunuzu, alt yapınızı, su sorunuzu ve köy içi yollarının parke taş döşenmesini yaptırdım. Ama siz bana verdiğiniz sözü tutmadınız. Görüyorum ki başlık parası hala devam ediyor. Ben nasıl sözümü tuttumsa, sizler de sözünüzü tutun ve bir daha Sarıalan Köyü'nde başlık parası alınmasın. Hele bu çağda kızların bir eşya gibi görülerek satılması inanılacak gibi bir şey değil. Çocuklarınızın arasında erkek-kız ayrımı yapmayın. Onlar sizin evlatlarınız. Onların mutluluğu, sizin mutluluğunuz olmalı" şeklinde konuşarak köylüleri uyardı.


Kırsal kesimde bu tür uygulamaların kalkmasının eğitimden geçtiğini vurgulayan Arslan, köylülerden son bir kez daha söz alarak Sarıalan Köyü'nden ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 14:53:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?